Kraj štrajka ni na vidiku

Iako je delovalo da su na pola koraka do dogovora o prekidu štrajka, pregovori ministarstva prosvete sa sindikatima, vratili su se na početak.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

16:12

Default images

Novi problem koji se pojavio je odbijanje sindikata prosvetnih radnika da potpišu Poseban kolektivni ugovor o radu.

"Ne pristajemo na ucene". To je stav sindikata prosvetara, jer je ministarstvo od njih tražilo da pored Posebnog kolektivnog ugovora, potpišu i sporazum o prekidu štrajka.

"Ono što se juče desilo ja mogu da razumem samo kao jednu packu od strane Ministarstva prosvete, a ja bih samo da ih upozorim da je fizičko kažnjavanje odavno zabranjeno, pa mi jednostavno nastavljamo sa našim zahtevima, a to je i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora, ali i orocene platne razrede, ali i zakon i konačno da vidimo kako ćemo popraviti sopstveni materijalni položaj", kažu iz sindikata.

U Ministarstvu prosvete trenutno ne vide način kako da izađu iz pat pozicije sa sindikatima. Smatraju da je sukob oko posebnog kolektivnog ugovora predimenzionisan.

"Iskreno na par sastanaka o kolektivnom ugovoru na kojima sam bila kao predstavnik ministarstva, i ja sam bila protiv njega i meni se te neke ključne stvari koje su sada menjane uopšte ne dopadaju. Zašto su sindikati insistirali na njima to morate njih da pitate. Smatram da on nije toliko ključna stvar za sve ono što škola treba da radi".

Ministar prosvete Srđan Verbić poručio je sindikatima prosvete da mogu da potpišu kolektivni ugovor, ali da od njih očekuje makar naznake normalizacije situacije. On kaže da je ministarstvo, od početka štrajka ispunilo sve zahteve, sem da se izuzme smanjenje plata nastavnika.

Sindikati smatraju da novac iz budžeta može drugačije da se rapodeli.

"Mi smo ga predložili još pre mesec dana, molili premijera da se u to uključi pre nekoliko dana, a jasno rekli ministru da treba pustiti ljude koji znaju da čitaju budžet, da pogledamo stavke da vidimo šta može da se preraspodeli da na taj način izađemo iz ove pat situacije. Ministar ne dozvoljava radnu grupu, ne dozvoljava da neko uđe u budžet i smatra da ga mi vređamo time što želimo da proverimo gde je koji deo novca usmeren", navode iz sindikata.

Sindikati prosvetnih radnika tvrde da u budžetu ima dovoljno novca kako bi zaposlenima iz prosvete bio vraćen deo zarade koja je umanjena 10 odsto merama štednje Vlade Srbije.

Termin novih pregovora za sada nije zakazan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: