"Dobronamerni znaju poruku islama"

Sarajevo -- Državljanima BiH koji odu da se bore na stranim ratištima treba oduzeti državljanstvo jer krše zakone ove države.

Izvor: Beta
Podeli

To je, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović rekao za sarajevski Dnevni avaz, i dodao da ne treba potcenjivati incidente koji se dovode u vezu s pojedincima radikalnih uverenja.

Kavazović je rekao da ne zna koliki je broj onih koji su vrbovani iz BiH da bi odlazili na strana ratišta.

"Podržavam ove glasove koji se čuju u Evropi, koji, takođe, kažu da onima koji su otišli da ubijaju tamo negde u belom svetu, treba oduzeti državljanstvo zemlje iz koje su otišli. Time bi država zauzela jasan stav i poslala vrlo jasnu poruku da će oni koji imaju nameru činiti takva zlodela biti najstrožije sankcionisani", kazao je Kavazović.

Prema njegovim rečima, problem nije samo vezan za BiH, već i za zemlje Bliskog istoka i celu Evropu.

"Ovo je događaj koji je drastično težak, ali nas obavezuje da sigurnosnim pitanjima kao društvo i država pozitivnije pristupimo, odnosno da ova pitanja rešimo", izjavio je poglavar Islamske zajednice BiH.

Upitan, kako se "muslimani mogu zaštiti od generalizovanja i etiketiranja kao teroriste", Kavazović je rekao da "treba više težiti da se pojasni šta je islam, koja je njegova suština i koje su njegove vrednosti".

"Nadam se da dobronamerni ljudi mogu razumeti poruku islama, a zlonamerni će teško razumeti" rekao je Kavazović.

strana 1 od 107 idi na stranu