Jagland: Svet pred Hladnim ratom

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je da bi kriza između Rusije i Ukrajine mogla da prouzorkuje novi Hladni rat.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

13:40

Default images
Foto: Tanjug, Arhiva

On je na parlamentarnom zasedanju Saveta Evrope upozorio na tu opasnost ukoliko bi se sukobi u Ukrajini nastavili.

"Postoji opasnost da polako klizimo u Hladni rat, i biće teško da iz njega izađemo. Ali, mi svoj posao moramo da obavimo. Možemo pomoći Ukrajini da donese svoju političku odluku baziranu na teritorijalnom integritetu", rekao je Jagland.

On naglašava da Savet Evrope ima veliku ulogu u promovisanju mira i da se moraju iskoristiti sve prilike za otvaranje dijaloga.

"Nasilje u Ukrajini mora biti zaustavljeno. Mi ćemo joj pomoći da izgradi svoju suverenu i demokratsku državu. To će biti ključ nastanka ukrajinske slobode i nezavisnosti", naglasio je on.

Sukobi u Ukrajini traju još od aprila prošle godine, a nastavljeni su čak i nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u septembru.

Okrivljujući Rusiju za kulminaciju sukoba, PS SE je na sednici donela odluku o produženju sankcija ovoj zemlji.

Poslednji lider SSSR-a Mihail Gorbačov je takođe ranije izjavio da je „novi Hladni rat“ već počeo, a mogao bi da preraste u oružani sukob.

Na sednici Saveta Evrope Jagland je govorio i o nedavnim terorističkim napadima u Francuskoj, naglašavajući da i sloboda govora treba da ima ograničenje, a da SE treba da pomogne u debati o slobodi izražavanja.

"Na jednoj strani su oni koji žele da sve i svašta bude objavljeno. Na drugoj strani su oni koji ne žele da išta bude objavljeno. Ali, oba su pogrešna, i ja želim da Savet Evrope bude glas razuma u ovoj debati", rekao je Jagland.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: