FHP: Diković umešan u ratne zločine

Beograd -- Fond za humanitarno pravo saopštio je da poseduje dokumente koji ukazuju na to da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković direktno odgovoran za ratne zločine.

Izvor: B92, Beta, N1
Podeli

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen dosije Rudnica, Diković je odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici u Raškoj.

Dosije, između ostalog, pruža uvid u podatke i dokaze o četiri zločina pripadnika VJ i MUP-a počinjena u aprilu i maju 1999. godine na Kosovu, u kojima su ubijeni civili - kosovski Albanci čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice u Rudnici 2014. godine, kao i u postupak „asanacije bojišta“ u okviru kojeg su tela žrtava odneta sa mesta zločina, a potom skrivana 15 godina.

U Fondu navode da je dokument nastao na osnovu autentičnih vojnih i policijskih dokumenata, izjava preživelih zločina, članova porodica žrtava, forenzičkih izveštaja, svedočenja oficira VJ i zvaničnika MUP-a pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i druge relevantne građe.

Izvršna direktorka Fond za humanitarno pravo Sandra Orlović pozvala je Tužilaštvo za ratne zločine da što pre pokrene istragu o ratnim zločinima na Kosovu koji se dovode u vezu masovnom grobnicom kod Raške u kojoj su pronađena tela 52 ubijena civila.

Sandra Orlović je dodala da je veoma važno da se otkrije ko su ljudi koji su ubijeni, ko je za te zločine odgovoran, ko je i na koji način prevozio i sakrivao tela u masovne grobnice u Srbiji i taj čin okarakterisala kao "produženi zločin prema žrtvama i njihovim porodicama".

Kako je navela, Fond je došao do podataka koji jasno ukazuju da su u zločine počinjene na Kosovu u selima Rezala, Staro Čikatovo, Donja Zabela i Gladno Selo umešani pripadnici 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije na čijem je čelu bio sadašnji načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Ona je navela da i svedočenja preživelih i pisani i javno dostupni dokumenati ukazuju na to da su delovi 37. brigade bili prisutni u četiri sela tokom izvršenja zločina u aprilu i maju 1999. godine.

Sandra Orlović je navela da se iz dokumenata vidi i da su u prevozu i sakrivanju tela nakon zločina učestvovale zvanične institucije i vojni i policijski organi Srbije.

Predstavnica Fonda Milica Kostić kazala je da su se zločini u ta četiri sela na Kosovu odvijali po ustaljenom "principu Vojske Jugoslavije", odnosno da je vojska ulazila u sela rano ujutru, žene i decu proterivala u Albaniju, a muškarce ubijala.

Predstavnica Tužilaštva za ratne zločine Jasna Janković kazala je da tužilaštvo radi na identifikaciji tela pronađenih u masovnoj grobnici i da je to početak predistražnog postupka. Ona je dodala da je cilj tužilaštva da se otkriju odgovorni za ove zločine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je u maju 2010. godine otkrilo "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih između 1998. do 1999. godine.

Iskopavanja na lokaciji Rudnica počela su 23. aprila 2014. godine, na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Do oktobra prošle godine Euleksu su predati posmrtni ostaci ukupno 52 osobe čime je, kako je tada saopštila Komisija Vlade Srbije za nestale, okončan proces predaje svih pronadjenih, ekshumiranih i identifikovanih posmrtnih ostakaka sa lokacije Rudnica čiji je identitet utvrdjen metodom analize DNK.

Već optuživali Dikovića

Fond za humanitarno pravo je sa istom tvrdnjom izašao u javnost januara 2012. godine. Tada je direktorka Fonda bila Nataša Kandić.

Fond je tada naveo da je načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Ljubišu Dikovića odgovoran za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, tokom 1998. i 1999. godine, kada je bio komandant 37. motorizovane brigade tadašnje Vojske Jugoslavije, jedinice koja je dejstvovala na području Drenice.

Na sajtu Fonda je objavljen dokument "Dosije Diković Ljubiše" u kojem se navodi da prvi čovek Vojske Srbije"„nema čistu ratnu prošlost".

"Iako je imao obavezu da spreči zločine, Diković to nije učinio, a postoje i dokazi koji svedoče o bezobzirnoj pljački albanske imovine, u kojoj je i sam učestvovao", rekla je tvrdi Nataša Kandić.

Tužilaštvo za ratne zločine tada je saopštilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića za ratne zločine.

I tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac naveo je da su te optužbe neosnovane.

Šutanovac je tada rekao da je dosije Fonda u pojedinim segmentima ne samo neprimeren nego i "monstruozan" i očekuje da načelnik generalštaba zatraži sudsku zaštitu.

Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković podneo tužbu protiv direktorke FHP Nataše Kandić zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu.

Nije poznato kako je i da li je taj proces završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu