Ombudsman objavio dokumente

Beograd -- Zaštitnik građana objavio je na svom sajtu deo dokumentacije o incidentu u kom su se sukobili pripadnici Žandarmerije i Vojske tokom Parade ponosa.

Izvor: B92
Podeli

Kako je ranije najavio, ombudsman Saša Janković je objavio deo dokumenata na kojima temelji krivičnu prijavu protiv dvojice vojnih policajaca.

Na sajtu je naveo i da objavljena dokumentacija činjenično demantuje izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, koji je juče rekao da izneti navodi o incidentu postoje samo u izjavama pripadnika Žandarmerije.

Ministar je ranije danas rekao i da "jedino što ima zvaničan karakter mogu biti dokumenta koja su potpisali osumnjičeni pripadnici Žandarmerije", a da "ne postoji dokument sa potpisom jednog organa MUP-a nadležnog za sprovođenje zakonitosti, što je Sektor unutrašnje kontrole".

"Dokumenti Sektora unutrašnje kontrole koje objavljujemo sadrže izjave svedoka (koji nisu suspendovani pripadnici Žandarmerije već građani) o tome da su pripadnici VBA obavljali razgovore sa njima i da su oduzeti snimci video-nadzora iz dve banke", navodi se na sajtu ombudsmana

Na sajtu zaštitnika građana je objavljeno:

Ombudsman je naveo da dokumenti označeni stepenom tajnosti sadrže još više detalja. U dokumentima koje objavljujemo učinjeni su neprepoznatljivim lični podaci službenih lica i imena građana koji su učestvovali u incidentu.

"Zaštitnik građana je izjavio da dokumenti MUP-a govore o tome da su se četiri civilno obučene osobe oglušile o usmena naređenja, drsko i bahato ponašala pa napala pripadnike Žandarmerije na zadatku, pa su nakon toga pripadnici Žandarmerije primenili prekomernu silu, To, između drugih dokumenata koje Zaštitnik građana poseduje, stoji u obrazloženju svih zaključaka o pokretanju disciplinskih postupaka pripadnika žandarmerije koji su u toku i u kojima su pripadnici Žandarmerije suspendovani, a koje objavljujemo", navodi se.

Ranije izjave ombudsmana i ministra pročitajte u posebnoj vesti.

Zaštitnik građana je 14. januara objavio da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika vojne policije, koji su se sukobili sa žandarmima za vreme održavanja Parade ponosa.

U izjavi za B92 Saša Janković kaže da su Ministarstvo odbrane i Vojnobezbednosna agencija odbili da mu dostave podatke o ovom incidentu, što je u suprotnosti sa zakonima Srbije.

Na takve navode ombudsmana nije reagovao ministar odbrane Bratislav Gašić, a takođe ni načelnik Generalštaba Ljubiša Diković nije želeo da odgovara na pitanja o odgovornosti VBA.

Janković je juče za B92 izjavio da prima pretnje i da su mu, umesto kritika, upućene najružnije lične diskvalifikacije.

Ipak, reakcije su stigle iz SNS, šef poslaničkog kluba te stranke u Skupštini Srbije Zoran Babić poručio je ombudsmanu da se obrati institucijama ako se ne oseća bezbedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 229 idi na stranu