Vučić danas i sutra u Davosu

Premijer Aleksandar Vučić učestvovaće danas i sutra na Svetskom ekonomskom forumu "Novi globalni kontekst” u Davosu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.01.2015.

07:17

Default images
Foto: Beta, arhiva

Tokom dvodnevne posete, predsednik Vlade Aleksandar Vučić sastaće se sa šefovima država i vlada, kao i sa vodećim menadžerima najvećih svetskih korporacija, navodi se u saopštenju premijerove kancelarije za saradnju sa medijima.

Svetski ekonomski forum (WEF) pod nazivom "Novi globalni kontekst”, koji počinje danas u Davosu, okupiće rekordan broj političara i poslovnih ljudi koji će, kako se očekuje, razmatrati mogućnosti za jačanje saradnje u svetlu sve veće globalne nebezbednosti.

Jedan od govornika biće i premijer Vučić.

Organizatori su najavili da će Forum, koji će trajati do subote, okupiti više od 2.500 učesnika među kojima i 40 šefova država ili vlada, kao i vodeće menadžere najvećih svetskih korporacija.

Razgovorima će, veruje se, dominirati pad cena nafte, sukob između Rusije i Ukrajine i pretnja nove krize u evrozoni, ali i borba protiv terorizma, posebno posle napada na francuski satirični magazin Šarli ebdo 7. januara, u kojem je poginulo 12 osoba.

Među glavnim temama naći će se i nezaposlenost, povećavanje materijalnih razlika između bogatih i siromašnih i preduzetništvo.

Klaus Švab, predsednik i osnivač WEF-a, izjavio je ranije da se lideri danas suočavaju sa novim izazovima zbog njihove složenosti, brzine i međusobne povezanosti.

"Prioritet u 2015. je način njihovog prevazilaženja. Zato je zadatak svakog lidera, ne samo da osigura održiv rast, već i da ponovo izgradi poverenje", rekao je on, objavljeno je na sajtu WEF-a.

Na sajtu Foruma je navedeno da mnoge razvijene ekonomije nisu maksimalno iskoristile preduzetništvo, jer nedostaje ambicije, inovacija, a ni preduzetnika nema koliko bi moglo da ih bude. Zato se državnim liderima preporučuje da maksimiziraju uticaj preduzetnika u svojim zemljama.

Učešće na Forumu najavili su egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi, jordanski kralj Abdulah Drugi i irački premijer Aider al-Abadi, zatim američki državni sekretar Džon Keri i francuski predsednik Fransoa Oland.

Nemačku će u Davosu predstavljati kancelarka Angela Merkel, a Kinu premijer Li Kećijang, dok će delegaciju Ruske Federacije predvoditi potpredsednik vlade Igor Šuvalov, pošto je predsednik Vladimir Putin otkazao učešće.

Alpski vazduh stimuliše optimizam, međutim - grešilo se

Agencija Rojters je ocenila da će politička i poslovna elita, sudeći po zaključcima iz ranijih godina, i ove godine u Davosu doneti niz pogrešnih predviđanja.

Ovogodišnji ekonomski Forum odvija se u uslovima nemira, ali i pojačane pripravnosti snaga bezbednosti posle napada u Parizu, potencijalne odluke Evropske centralne banke da pokrene program otkupa obveznica i rekordnog skoka vrednosti švajcarskog franka, navodi agencija i dodaje da alpski vazduh obično ohrabruje svetske lidere na optimistična obećanja, ali je tačnost njihovih predviđanja u proteklim godinama bila mešovita.

Među prošlogodišnjim pogrešnim prognozama je, podseća se, i predviđanje guvernera centralne banke Japana, Haruhika Kurode, da se situacija u Japanu "potpuno promenila". Godinu dana kasnije, privreda Japana je ponovo skliznula u recesiju.

Kako dalje navodi Rojters, niko na prošlogodišnjem samitu u Davosu nije predvideo pripajanje Krima Ruskoj Federaciji, niti rast Islamske Države, ili cenu nafte od 50 dolara za barel.

Slična je situacija bila i 2012. godine, kada je američki ekonomista Nurijel Rubini, poznatiji kao "dr Propast", prognozirao da će Grčka napustiti evrozonu u roku od godinu dana. To se, međutim, nije dogodilo, iako će se takozvani "Grexit" ponovo naći na agendi ovogodišnjeg samita u Davosu.

Najneuspešnije predviđanje je ono iz januara 2008. godine, kada uprkos hipotekarnoj krizi u SAD, okupljeni na Davosu nisu uspeli da predvide predstojeću globalnu krizu izazvanu kolapsom američke investicione banke "Liman braders" osam meseci ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: