Janković: Prioritet i dalje rad VBA

Nakon iznošenja sumnji u postupanje VBA, ombudsman Saša Janković kaže da prima pretnje i da su mu, umesto kritika, upućene najružnije lične diskvalifikacije.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2015.

16:47

Default images
Foto: B92

"Ako predstavnik vlasti u javnoj emisiji kaže da je Saša Janković perfidna osoba koja atakuje na sistem bezbednosti i da je povezan sa stranim agenturama i da kada zatreba destabilizuje sistem napadom na otadžbinu, naravno da se niko ne može osećati bezbedno", kaže Janković za B92.

On kaže da mora da se razmišlja o tome da li će neko poverovati u takve stvari i želeti "da reši otadžbinu takvog velikog problema".

"Da sam iznenađen - nisam, da tome treba stati na put - treba, ali prioritet i dalje mora da bude da li VBA i drugi vojni organi poštuju zakone", kaže Janković.

Poslanik Srpske napredne stranke koji je izneo pomenute optužbe ne menja svoj nastup prema nezavisnom predstavniku države.

"Kada ovako nešto tvrdi za VBA, ja bih voleo da nam pruži jedan jedini dokaz za takve tvrdnje. Što se bezbednosti tiče, svako mora da bude bezbedan, pa i on, ali čini mi se da su njegovim delovanjem ugrožene institucije države, pa i sami građani", rekao je poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Neprimerene reakcije na poruke ombudsmana, ali i drugih nezavisnih institucija su česte, upozorava poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

"To samo pokazuje da se ne razume uloga nezavisnih institucija, da ukazuju na propuste i nude rešenja. Kada imate reakciju da se, umesto sprovođenja preporuka, često je da se doživljavaju kao protivnici", kaže poverenica.

Srpska napredna stranka zvanično je zatražila ispitivanje navoda ombudsmana. Isto traži i opozicija.

Podsećamo da je zaštitnik građana Saša Janković javno izneo sumnje da Vojnobezbednosna agencija "bez odluke suda špijunira političke stranke, lidere sindikata i pojedine sudije". Pre izlaska u javnost o tome je obavestio i predsednika republike, ali do danas njegove navode nije proverio ni nadležni parlamentarni odbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: