Janković: Dobijam pretnje

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je za N1 da se ne oseća bezbedno zbog pretnji koje dobija.

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2015.

22:55

Default images
Foto: Tanjug

Kako je rekao, umesto da kritika na njegov račun poslednjih dana izrečene su najružnije lične diskvalifikacije: da pije, mokri ispred ulaza, ali i čak da podriva sistem bezbednosti.

"Ovde se ktitičari smatraju izdajicama", dodaje ombudsman i napominje da bi trebalo da se aktiviraju širi kontrolni mehanizmi, to jest Skupština Srbije.

Janković kaže da je krivična prijava protiv dvojice pripadnika Vojne policije zasnovana isključivo na dokumentima MUP-a iz kojih se, između ostalog, može zaključiti da je jedan od njih nosio oružje, udario žandarma u glavu ali i da je VBA nezakonito zaplenila dokazni materijal.

Janković je rekao da u izveštaju policije piše da su došle četiri osobe, da je Žandarmerija pokušala da ih legitimiše ali je došlo do drskog i bahatog ponašanja od strane tih osoba i da je jedna osoba krupne telesne građe uhvatila komandira voda i pokušala da ga obori a jednom pripadniku Kobri je ispao pištolj sa metkom u cevi.

"Momenat kada jedan žandarm pada na zemlju je momenat kada ga je jedan pripadnik Kobri udario nogom u glavu i to je utvrdila i policija", kaže Janković.

Janković navodi i postoje tri scenarija kako je jednom od Kobri ispao pištolj. Prvi je, kako ističe da je uperio pištolj na Žandarme koji su pokušali da ga savladaju kada je bio na zemlji ali su mu oni izbili oružje udarcem palicom, drugi je da je pištolj ispao a treća verzija je da je od siline udarca furtola pukla i da je pištolj ispao, kaže ombudsman.

Iz dokumenata MUP-a koji su dostavljeni ombudsmanu zaključuje se da su pripadnici VBA zaplenili video snimke u najmanje dva lokala bez zakonskih ovlašćenja.

"Zašto u civilnom svetu plene ono što jeste dokazni materijal?", upitao je ombudsman navodeći da ne postoji nijedno zakonsko ovlašćenje da oni to urade.

Takođe su obilazili svedoke i uzimali izjave od njih, dodaje zaštitnik građana.

On ipak, ističe da je Ministarstvo odbrane odbilo da dostavi sve informacije koje poseduje o tome i da ga je ministar Gašić obavestio da nisu u mogućnosti da to urade "jer različito tumače propise".

Zašto Kobre štite premijera i da li je njegova bezbednost ugrožena?

Saša Janković ukazuje na još jednu stvar, a to je zašto premijera štite pripadnici vojne policije i VBA.

On podseća na slučaj otkrivanja kamere u Kraun Plazi i ističe: "VBA nije mogla da obezbeđuje civilni skup i otkrije kamere. VBA je u obezbeđenju premijera, kontarobaveštajno i to je slučaj kamera a vojna policija ga fizički štiti."

Po zakonu, podseća, oni mogu da štite pripadnike Ministarstva odbarne i vrhovnog komandanta to jest predsednika države. Podseća da ovo nije prvi slučaj i da je i ranije ukazivao na nepoštovanje zakona kada su pripadnici Kobri štitili ministarku pravde Snežanu Malović.

"Danas se to ne krije, ja moram da prizovem javnost u pomoć da bih prizvao zakonu one koji ga ne poštuju", ističe ombudsman i postavlja pitanje: "Da li je bezbednost premijera ugrožena jer se pripadnici njegovog obezbeđenja druže sa njegovom porodicom.

Najgore je ako se obezbeđenje intimizira. U interesu je svih – da se radi efikasno i po zakonu".

On navodi i da je sa bratom premijera Andrejom Vučićem razgovarao odmah nakon incidenta ali nije želeo da kaže o čemu su razgovarali osim što je rekao da on nije tražio zaštitu od ombudsmana.

Obavestio sam predsednika Nikolića

Zaštinik građana ističe i da je kontrola tajnih službi težak zadatak. "Imamo parlamentarni odbor koji kontroliše zakonitost u primeni tajnih mera. Ombudsman kontroliše zakonitost i pravilnost, DRI kontroliše trošenje novca, Šabić – dostavljanje informacija.

Onog momenta kad kontrolisani bira ko će i kada da ga kontroliše, kontrole više nema".

Janković ističe i da je o svemu obavestio predsednika Tomislava Nikolića pre nego što je ceo slučaj dospeo u novine. "Znao je da će se ovo desiti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: