"Šarli brani religijske slobode"

Glavni urednik pariskog magazina "Šarli ebdo" Žerar Bijar stao je u odbranu karikatura proroka Muhameda i tvrdi da se njima brane religijske slobode.

Izvor: B92

Nedelja, 18.01.2015.

16:03

Default images
Žerar Bijar prvi s leva (foto: Beta/AP)

"Svaki put kad nacrtamo karikaturu Muhameda, svaki put kad nacrtamo karikaturu proroka, svaki put kad nacrtamo karikaturu Boga - mi branimo religijske slobode", rekao je Bijar u izjavi američkoj TV mreži NBC.

Urednik lista, koji je u napadu 7. januara izgubio 12 zaposlenih, uključujući neke od najpriznatijih karikaturista Francuske, smatra da Bog ne sme da bude "politička niti javna figura, već privatna".

"Mi branimo slobodu religije. Jeste, ona je takođe i sloboda govora, ali je i sloboda religije", naveo je Bijar.

Objavljivanje najnovijih karikatura proroka Muhameda u listu "Šarli ebdo" izazvao je bes u nekoliko muslimanskih država.

Na nasilnim protestima u Nigeru juče je ubijeno najmanje 10 ljudi.

Napad na list i još nekoliko terorističkih napada u Francuskoj prošle sedmice, koji su odneli živote 17 ljudi, naveo je vlasti nekoliko zapadnoevropskih država da pojačaju mere bezbednosti, podseća AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: