Kitarović:Šešelju presuda pre smrti

Zagreb -- Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zatražila je od generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da učini sve kako bi se Vojislav Šešelj vratio u Hag.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli

Kako prenose hrvatski mediji, Kitarovićeva je u pismu zahtevala da Međunarodni sud u Hagu što pre donese presudu lideru SRS.

“Puštanje Šešelja potkopava svrhu zbog koje je Savet bezbednosti utemeljio Međunarodni sud. Tražim od vas da preuzmete sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se Šešelj vrati u pritvor dok ne bude ispunjavao uslove za privremeno puštanje koje svi zatvorenici Suda moraju da ispune“, navodi Kitarovićeva.

Ona takođe ističe da nisu jasni razlozi za puštanje Šešelja na uslovnu slobodu jer mu Sud nije odredio uslove, koji su uobičajeni u ovakvim slučajevima.

Kitarovićeva ističe da kako se od Šešelja nije tražilo da se suzdrži od javnih nastupa ili angažmana u političkom životu.

“Ljubazno vas molim da preduzmete sve mere koje su van na raspolaganju. Ključno je da Sud donese presudu u slučaju što je pre moguće kako Šešelj svojom smrću ne bi izbegao presudu kao što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem. Sve žrtve zaslužuju da čuju presudu“, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu