Teroristi postaju heroji mladih

Pariz -- Strah od radikalizacije u siromašnim predgrađima francuskih gradova, naseljenih uglavnom emigrantima, pojačana je posle nedavnih terorističkih napada u Parizu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema izveštaju agencije AFP, koja je prenela razgovor sa predsednikom lokalnog fudbalskog kluba iz predgrađa Liona Muhamedom Trijom, on je bio zapanjen reagovanjem tinejdžera iz kluba na vesti o terrorističkom napadu na redakciju lista "Šarli Ebdo" u kojem je usmrćeno 12 osoba.

"Oni se dive tim momcima (teroristima)", rekao je predsednik kluba dodajući da je ubistvo ukupno 17 nedužnih civila u napadima u Parizu, u očima tih dečaka - čin hrabrosti.

Lionsko predgrađe je jedno od francuskih blokova sa visokim zgradama odakle je krenula nasilna pobuna emigranata 2005. godine, nakon što je policajac ubio jednog doseljenika.

Agencija navodi da su predgrađa velikih gradova sinonim za neuspeh integracije u Francuskoj i da u njima stasavaju generacije sa osećajem napuštenosti i izolacije.

Tokom odavanja pošte minutom ćutanja stradalima u terorističkim napadima, u školama širom Francuske zabeleženo je oko 200 incidenata, koje su izazvali učenici koji nisu želeli da pokažu poštovanje za ubijene građane.

Braća Kuaši koji su izvršili napad na "Šarli Ebdo" radikalizovali su svoje stavove tokom boravka u zatvoru, smatraju sociolozi, koji su upozorili da ne treba izvoditi ishitrene zaključke samo na osnovu toga gde je neko odrastao.

Sociolog sa univerziteta u Nantu Reno Epstejn, ocenio je da su predgrađa "mikrokosmos mnogo šireg problema, uključujući etničku diskriminaciju".

Posle nereda 2005. godine, francuske vlade uložile su milijarde evra kako bi podstakle razvoj predgrađa i otvorile nova radna mesta, ali prema rečima Trija: "Nalivanje tona betona nije dovoljno, potreban je ljudski dodir".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 570 idi na stranu