Moskva upozorava zbog karikatura

Moskva -- Ruska federalna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor upozorila je medije koji su objavili karikature proroka Muhameda da je to protiv zakona te zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovakve fotografije su protiv zakona Rusije i etničkih normi koje u njoj važe.

"Objavljivanje takvih karikatura u ruskim medijima je protivno etničkim i moralnim normama koje važe vekovima", saopštio je Roskomnadzor.

"Širenje karikatura na religijske teme u medijima, može biti shvaćeno kao uvreda ili ponižavanje predstavnika vera i religijskih grupa i ocenjeno kao podsticanje etničke i religijske mržnje, kršenje ruskog zakona", dodaje se u saopštenju.

Takvo objavljivanje, takođe, može da šteti ruskim zakonima o medijima i antiekstremizmu, navodi Roskomnadzor, pozivajući ruske medije da se "uzdrže od objavljivanja karikatura koje mogu biti shvaćene kao uvreda".

Roskomnadzor je objavio ovo saopštenje kao odgovor na tekuću debatu o "legalitetu objavljivanja karikatura koje prikazuju religijske objekte ili predmete obožavanja koji se tiču osećanja religioznih ljudi".

Mnogi listovi i magazini širom sveta štampali su karikature proroka Muhameda, koje je objavio list "Šarli ebdo" čijih je 12 zaposlenih ubijeno u napadu 7. januara u Parizu.

Iako je rusko rukovodstvo izjavilo saučešće Francuskoj, a šef diplomatije Sergej Lavrov učestvovao u maršu solidarnosti u Parizu, komentatori naklonjeni Kremlju i muslimani optužili su crtače da izazivaju napade, preneo je AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 570 idi na stranu