Talibani osudili nove karikature

Avganistanski talibani osudili suobjavljivanje novih karikatura proroka Muhameda u Francuskoj i pohvalili prošlonedeljni napad na sedište "Šarli ebdo" u Parizu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.01.2015.

09:09

Default images

U saopštenju talibana obajvljenom na engleskom jeziku piše da su oružani napadači koji su ubili osoblje magazina 7. januara "izveli počinioce opscenih akata pred lice pravde", javlja AFP.

Talibani su istakli da svetski lideri treba da spreče "dalje narušavanje svetskog mira" i dodali da bi u suprotnom značilo da je "verovanje preko milijarde ljudi oskrnavljeno i da se svet gura dalje u vatru, mržnju i rat".

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je juče da je "Šarli ebdo živ i da će nastaviti da živi", nakon što je taj satirični nedeljnik juče objavio prvi broj od islamističkog napada na njegovu redakciju u Parizu u kome je 7. januara ubijeno 12 ljudi.

"Možete ubiti ljude, ali nikada ne možete ubiti njihove ideje", rekao je Oland.

Nekoliko stotina Avganistanaca 10. januara je na jugu zemlje odalo poštu braći Šerifu i Saidu Kuašiju, koje smatraju herojima zato što su ubili 12 osoba u napadu na francuski satirični časopis "Šarli ebdo".

Protestima, koji su održani u pokrajini Uruzgan, izraženo je i protivljenje predsedniku Ašrafu Ganiju, koji je osudio napad izveden u sredu u Parizu.

Gani je u četvrtak osudio napad na "Šarli ebdo" i rekao da "nema opravdanja za taj surovi čin".

Demonstranti su nazivali napadače herojima i uzvikivali su da su oni koji su ismevali proroka Muhameda kažnjeni.

"Šarli ebdo" je izazivao žestoke proteste u muslimanskom svetu počev od februara 2006. sa objavljivanjem karikatura Muhameda, koje su se najpre pojavile u danskom listu "Jilands-Posten".

Avganistansko društvo je i dalje duboko konzervativno sa verskog stanovišta, više od 13 godina nakon pada fundamentalističkog talibanskog režima, koga su zbacile međunarodne snage na čelu sa SAD jer je štitio čelnike Al-Kaide osumnjičene za pripremanje napada izvedenih 11. septembra 2001. u Njujorku i Vašingtonu, navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: