Kitarovićeva zove Nikolića u Zagreb

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da želi Srbiji da krene putem članstva u EU i da se nada da će srpskog presednika videti u Zagrebu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.01.2015.

16:48

Default images
foto: Beta/Hina

U ekskluzivnom izdanju emisije "Intervju 20" BHT1 predsednica najmlađe članice Evropske unije iznela je i mišljenje da bi Srbija trebalo da napravi korak i prizna Kosovo.

"To bi trebalo da učini. Jednostavno je realnost da je Kosovo samostalno i mislim da su u Srbiji svesni da Kosovo više neće biti deo Srbije", smatra Grabar Kitarovićeva.

Upitana koja je njena poruka predsedniku Srbije odgovorila je: "Nadam se da ću Nikolića videti u Zagrebu".

Grabar Kitarovićeva je dodala da bi, isto tako, volela i da Vlada Srbije, u okviru dogovora o pristupanju EU, reši pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji što, navodi, spada u poglavlje 23 - pravne tekovine Unije, "koje Srbija mora ispuniti".

Teme razgovora u "Intervjuu 20" odnosile su se i na pitanja kako ona vidi odnose sa BIH i državama u regionu.

Grabar Kitarovićeva je naglasila da misli da ostaju razni načini uređenja BiH i da to nije "nužno treći entitet".

"Ako se tako dogovore narodi, onda je to to i zato bih molila da se prestane govoriti o tome da se ja zalažem za treći entitet, jer to ne odgovara istini", objašnjava prva predsednica Hrvatske u istoriji države.

Ističe, takođe, i da je uverena da većina ljudi u Republici Srpskoj želi da se BiH integriše u zapadne integracije - i u EU i u NATO, a dodala je i da se veseli razgovoru sa entitetskim predsednikom Miloradom Dodikom, koji joj je, kako je rekla, odmah čestitao izbornu pobedu.

Susret će, kaže, iskoristiiti za to da sa njim razgovara o konkretnim pitanjima, među kojima je i - zašto nema povratka Hrvata u pojedine delove RS, recimo u Posavinu.

Grabar Kitarovićeva pojašnjava i zašto je tokom kampanje sve građane Republike Hrvatske oslovljavala kao "Hrvate i Hrvatice".

"Po meni je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i Srbin po nacionalnosti...on je Hrvat u smislu hrvatskog državljanina", odgovorila je na zamerke upućivane tokom kampanje. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je Kolindi Grabar Kitarović na izboru za predsednicu Hrvatske i izrazio uverenje da će dobro sarađivati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: