Kitarovićeva zove Nikolića u Zagreb

Sarajevo -- Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da želi Srbiji da krene putem članstva u EU i da se nada da će srpskog presednika videti u Zagrebu.

Izvor: Tanjug
Podeli

U ekskluzivnom izdanju emisije "Intervju 20" BHT1 predsednica najmlađe članice Evropske unije iznela je i mišljenje da bi Srbija trebalo da napravi korak i prizna Kosovo.

"To bi trebalo da učini. Jednostavno je realnost da je Kosovo samostalno i mislim da su u Srbiji svesni da Kosovo više neće biti deo Srbije", smatra Grabar Kitarovićeva.

Upitana koja je njena poruka predsedniku Srbije odgovorila je: "Nadam se da ću Nikolića videti u Zagrebu".

Grabar Kitarovićeva je dodala da bi, isto tako, volela i da Vlada Srbije, u okviru dogovora o pristupanju EU, reši pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji što, navodi, spada u poglavlje 23 - pravne tekovine Unije, "koje Srbija mora ispuniti".

Teme razgovora u "Intervjuu 20" odnosile su se i na pitanja kako ona vidi odnose sa BIH i državama u regionu.

Grabar Kitarovićeva je naglasila da misli da ostaju razni načini uređenja BiH i da to nije "nužno treći entitet".

"Ako se tako dogovore narodi, onda je to to i zato bih molila da se prestane govoriti o tome da se ja zalažem za treći entitet, jer to ne odgovara istini", objašnjava prva predsednica Hrvatske u istoriji države.

Ističe, takođe, i da je uverena da većina ljudi u Republici Srpskoj želi da se BiH integriše u zapadne integracije - i u EU i u NATO, a dodala je i da se veseli razgovoru sa entitetskim predsednikom Miloradom Dodikom, koji joj je, kako je rekla, odmah čestitao izbornu pobedu.

Susret će, kaže, iskoristiiti za to da sa njim razgovara o konkretnim pitanjima, među kojima je i - zašto nema povratka Hrvata u pojedine delove RS, recimo u Posavinu.

Grabar Kitarovićeva pojašnjava i zašto je tokom kampanje sve građane Republike Hrvatske oslovljavala kao "Hrvate i Hrvatice".

"Po meni je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i Srbin po nacionalnosti...on je Hrvat u smislu hrvatskog državljanina", odgovorila je na zamerke upućivane tokom kampanje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je Kolindi Grabar Kitarović na izboru za predsednicu Hrvatske i izrazio uverenje da će dobro sarađivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu