"Kitarović ne može smeniti Vladu"

Zagreb -- Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je da novoizabrana predsednica Kolinda Grabar Kitarović ne može da agituje za smenu vlade.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ona je dodala da Grabar Kitarovićeva, takođe, neće moći da utiče na odluke vlade.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada", Pusićeva je istakla da puno stvari o kojima govori nova šefica države ne spada u njena ovlašćenja.

"Svakako ne može da agituje za smenu vlade koja je izabrana puno većom većinom nego od one kojom je ona (Grabar Kitarović) izabrana", navela je Pusić.

Ona je napomenula i da je čestitala novoizabranoj predsednici na izbornoj pobedi, a da će joj premijer (Zoran Milanović) verovatno čestitati kada ta pobeda bude konačna i zvanična.

Pusićeva je istakla i da je Ivo Josipović pokazao dobre izborne rezultate u područjima u kojima njena stranka (Hrvatska narodna stranka) ima tradicionalno snažnu podršku i dodala da su predsednički izbori pokazali su da je za uspeh ključna "snažna i složna organizacija", a kao dokaz za to navela je svoju stranku i Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Ministarka se ne slaže s premijerovom konstatacijom da je vlada bila opterećenje Josipoviću, već ističe da je vlada pokazala kako se može pošteno i bez korupcije raditi da se zemlja dovede u jednu povoljniju situaciju, a ne da joj je bitan samo rezultat na sledećim izborima, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Vlada je Josipoviću mogla biti teret samo u delu u kojem loše komunicira s javnošću. Bilo koji od naših uspeha neka druga vlada potpuno bi drugačije prezentovala", smatra Pusić.

Inače, iako mediji danima nagađaju o mogućoj smeni Milanovića s čela Socijaldemokratske partije (SDP) niko u stranci ne veruje da je takav scenario izgledan pre parlamentarnih izbora.

Nezadovoljstvo Milanovićem u stranci je prilično snažno, navodi Hina, a dodatno ga je "podgrejao" izborni poraz SDP-ovog predsedničkog kandidata Josipovića koji se još nije izjasnio o angažmanu u SDP-u, već je samo najavio povratak na Pravni fakultet.

Josipović se, međutim, u stranci i u medijima spominje kao osobu koja bi mogla da ujedini nezadovoljne i pokrene Milanovićevu smenu, a u SDP-u upozoravaju i da je kandidaturu za predsednika još letos najavio potpredsednik stranke Zlatko Komadina, kao i da se u stranačku "igru" vratio i evroparlamentarac Tonino Picula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu