Šta radi VBA u slučaju A. Vučić?

Zaštitnik građana podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika vojne policije, koji su se, u incidentu u kom je udaran Vučićev brat, sukobili sa žandarmima

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

13:18

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Zaštitnik građana podneo je krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije tokom prošlogodišnje Parade ponosa, kada su se žandarmi sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća premijera Srbije i gradonačelnika Beograda.

U tom incidentu, koji je snimljen televizijskim kamerama, povređen je i brat premijera - Andrej Vučić, a zaštitnik građana pridružio se krivičnom gonjenju sedmorice žandarma zbog torture i zlostavljanja.

U izjavi za B92 Saša Janković kaže da su Ministarstvo odbrane i Vojnobezbednosna agencija odbili da mu dostave podatke o ovom incidentu, što je u suprotnosti sa zakonima Srbije.

Zbog takvog postupanja otkazao je ranije zakazanu kontrolnu posetu VBA tokom koje je trebalo da proveri saznanja o mnogim nepravilnostima i nezakonitostima u radu te službe.

Tužilac je policiji naložio da podnesu krivičnu prijavu protiv žandarma i to za napad na vojno lice u vršenju vojne službe, što je i urađeno. Ombudsman je takođe pokrenuo postupak kontrole.

"U zakonu stoji da Zaštitnik građana podnosi prijave protiv funkcionera i zaposlenih u državnoj upravi kada nađe elamente krivičnog dela. Ako je tačno ono što su mi dostavili pripadnici policije, službeni zapisnici, službene izjave, zapisnici o pokretanju disciplinskog postupka, tada su četiri lica pre svega fizički napali pripadnike Žandarmerije, upućivali im pretnje, bilo je tu i pištolja nekih koji su se našli na zemlji. Pripadnici policije nisu podneli krivične prijave protiv drugih lica, ja sam morao da uradim to što sam uradio", kaže Janković za B92.

Vojni policajci bili su u društvu braće premijera i gradonačelnika Beograda, ali nisu njih obezbeđivali. Naime, kako se navodi u prijavi, pripadnici vojne policije bili su na zadatku obezbeđenja prethodnice obezbeđenja predsednika Vlade.

Janković kaže da je, pod pretpostavkom da takav zadatak postoji, trebalo proveriti da li su postupali u skladu s pravilima službe i kako je moguće da nije postojala koordinacija između vojske i policije.

"Kako je moguće da iz dokumenata proizilazi da je VBA ispitivala svedoke tog događaja pre nego što je policija u istražnom postupku to radila? Kako je moguće da je VBA zaplenila snimke kamera sa okolnih banaka? Prema našem zakonu, VBA štiti Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije i rasvetljava krivična dela tačno određene vrste, ne bilo koja", kaže Janković.

Za razliku od policije, koja je dostavila sva tražena dokumenta i snimke, VBA i ministarstvo odbrane dva puta su protivno zakonu odbili su da to učine, kaže Janković.

Zbog toga je otkazao i ranije zakazanu prvu kontrolu VBA. Tokom te kontrole zaštitnik građana trebalo je da proveri istinitost niza saznanja koja je dobio, a koja ukazuju na politizaciju rada vojne službe i na to da se u službi bave političkim strankama, sindikalnim liderima i nosiocima pravosudnih funkcija.

"To su dovoljno ozbiljna saznanja da o tome pričam u javnosti, dovoljno ozbiljna saznanja da moram da štitim identitet onih koji su mi ta saznanja dali. Između ostalog, to su i saznanja o tome da se pristupa i da se pristupalo komunikacijama građana bez odluke suda"; rekao je Janković.

Kontrolu službi bezbednosti vrši i skupštinski odbor, a predsednik tog odbora upoznat je, kaže, ombudsman sa celokupnom situacijom i na njima je da odluče da li će postupiti u skladu sa zakonom.

Podsetimo, incident je javno prikazan na snimcima televizije N1 i delovima snimka koji je načinio službeni snimatelj Žandarmerije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: