Kina o "Šarli": Stigla naplata

Peking -- Verske i kulturuloške tenzije sa kojima je Zapad suočen su zapravo istorijska naplata za ropstvo i kolonijalizam, ocenjuju danas kineski državni mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Ono kroz šta prolaze razvijena društva na Zapadu jeste naplata za istorijska dela poput ropstva i kolonijalizma koji su doveli do današnje demografske strukture", navodi list "Global tajms", poznat po svom nacionalističkom tonu, a komentarišući napad na redakciju lista "Šarli Ebdo".

"Kada mir bude ponovo uspostavljen, a ako 'Šarli Ebdo' bude nastavio sa svojim stavovima o islamu, dovešće francusku vladu u tešku poziciju i postaće simbol sukoba civilizacija u Evropi", ocenjuje kineski dnevnik, a prenosi AFP.

List navodi i da "pitanje imigracije hrani ultraekstremnu desnicu u Evropi, čineći sukobe gotovo nerešivim".

U uvodniku tog lista stoji da nedavni marš solidarnosti u Parizu i drugim gradovima nisu ništa do sredstva za "smirenje bola", ali sredstva koje ne može da zaustavi "intenziviranje sukoba civilizacija".

"Uprkos masovnosti, marš solidarnosti u Parizu izgledao je kao davanje teško obolelom pacijentu sredstva za smirenje bolova", navodi list i ocenjuje da takvi skupovi "teško mogu da daju značajne rezultate".

Kineska agencija Sinhua ocenjuje da se napad na "Šarli Ebdo" ne može pojednostavljivati i predstavljati kao napad na slobodu medija, jer i sloboda ima svoje granice, koje se odnose na vređanje, podrugivanje i posmeh religiji i verovanju drugih ljudi.

"Krajnje je vreme da zapadni svet preispita prave uzroke terorizma, kao i ograničavanje slobode medija, kako bi izbegao još više nasilja u budućnosti", ocenjuje ta agencija.

Peking strogo kontroliše domaće medije i nedavno je pokrenuo jednu od najvećih kampanja u poslednjih nekoliko godina sa ciljem da utiša kritičare vlasti, a tokom koje je uhapšeno na desetine aktivista za ljudska prava, advokata, novinara i akademika, navodi AFP.

Kina se prošle sedmice pridružila osudi napada na "Šarli Ebdo", ali su vlasti te zemlje istovremeno navele i da su provokativne karikature tog magazina "poziv na nasilje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 570 idi na stranu