"HR neće promeniti odnos prema SRB"

Beograd -- Miodrag Linta izjavio je da izbor Kolinde Grabar Kitarović za predsednicu Hrvatske neće promeniti odnos te zemlje prema Srbiji.

Izvor: Beta
Podeli

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica je za agenciju Beta rekao da će Hrvatska "formalno podržavati evropski put Srbije", ali da će i dalje "uslovljavati Srbiju", kako je, prema njegovim rečima, to bilo i tokom mandata Ive Josipovića.

Linta je naveo da će od novoizabrane predsednice Hrvatske tražiti poštovanje međudržavnih i međunrodnih ugovora, kao i puno poštovanje ljudskih prava i vladavine prava.

"Kolinda Grabar Kitarović je tokom kampanje često isticala da je Hrvatska evropska država koja poštuje sopstvene zakone. Tražimo da to pokaže i tokom svog mandata. Da insistira da se poštuju temeljne evropske vrednosti, ljudskih prava i vladavine prava", rekao je Linta.

On je dodao da će posebno zahtevati da Grabar Kitarovićeva utiče na premijera Hrvatske Zorana Milanovića da Vlada poštuje Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji i da se stanovi koji su pre rata pripadali Srbima u Hrvatskoj njima i vrate.

Linta je rekao da će zahtevati i veće poštovanje manjinskih prava, odnosno poštovanje zakonske obaveze da u sredinama gde Srbi čine trećinu stanovništva ćirilica bude korišćena kao službeno pismo, ali i da se poštuje srazmera zapošljavanja manjina u državnoj upravi, policiji i pravosuđu.

On je rekao da će od Grabar Kitarovićeve tražiti da od predsednika Vlade zahteva i dodatna sredstva za razvoj povratničih regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu