"Nezadovoljstvo za pobedu Kolinde"

Svetske agencije ističu da je pobeda Kolinde Grabar Kitarović u trci za predsednika Hrvatske odraz nezadovoljstva građana Hrvatske.

Izvor: Tanjug
Podeli

Navodi se da su građani nezadovoljni zbog ekonomske krize i da je pobeda kandidatkinje HDZ dobar pokazatelj u kom pravcu će ići najavljeni parlamentarni izbori.

Bivši diplomata Grabar-Kitarović iz konzervativog opozicionog HDZ može očekivati nekoliko meseci napete kohabitacije sa vladom koju predvode socijaldemokrate pre nego što krajem 2015. budu održani opšti izbori, ističe Rojters.

Iako je funkcija predsednika uglavnom ceremonijalna, britanska agencija navodi da bi njena pobeda mogla označiti povratatk HDZ na vlast.

Sa osvojenih 50,4 odsto glasova, Grabar-Kitarović je izvojevala najtesniju moguću pobedu, budući da je njen rival, aktuelni predsednik Ivo Josipović, dobio 49,6 odsto glasova.

Rojters smatra da je njenoj pobedi najviše doprinelo rasprostranjeno nezadovoljstvo zbog teške ekonomske situacije i nezaposlenosti koja iznosi čak 20 odsto.

Grabar-Kitarović, koja stupa na dužnost kao prva žena predsednik Hrvatske 19. januara, u predizbornoj kampanji je isticala potrebu za promenom pravca i većom aktivnošću šefa države kako bi zemlja mogla prevazići najtežu ekonomsku krizu u kojoj se našla od sticanja nezavisnosti 1991. godine, objašnjava Rojters.

Agencija AP ističe da su ovi izbori bili ključni test za hrvatsku vladu levog centra koja će se ove godine suočiti sa opštim izborima nad koje se nadvio oblak kritika zbog načina na koji se suočava sa ekonomskom krizom.

Pobeda konzervativaca bi mogla dovesti do obnavljanja desničarskog nacionalizma u Hrvatskoj, što bi ugrozilo njene odnose sa susedima, uključujući nekadašnjeg rivala iz vremena ratova na Balkanu -Srbiju, navodi AP.

I ova agencija ističe da je funkcija predsednika u Hrvatskoj, uglavnom, ceremonijalna, ali da su ovi izbori važan test za vodeće političke partije uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani u drugoj polovini ove godine, dodajući da pobeda Grabar-Kitarović znatno povećava šanse HDZ za povratak na vlast.

AFP kaže da je prva predsednica Hrvatske umereno konzervativna političarka koja sebe predstavlja kao "ženu iz naroda" i voli da se šali da je jedna od retkih diplomata koji znaju da muzu krave.

Energična političarka ljubaznog osmeha često ističe da je poreklom sa sela i da je imala srećno detinjstvo u skromnoj mesarskoj porodici, navodi francuska agencija.

Ona je rođena u jednom selu kod severne jadranske luke Rijeke. Tamo je stekla veštine poput muže krava na koje je ponosna, a svojevremeno je izjavila da je njen heroj njena majka koja je podsticala njene ambicije.

AFP naročito ističe da se Grabar-Kitarović, koja ima sina i ćerku, u predizbornoj kampanji zalagala za prava homoseksualaca i rekla da bi podržala svoje dete ako bi bilo gej.

Osim toga, ona se zalagala i za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe i pravo žena na abortus.

TASS, takođe, ističe da je njena predizborna kampanja uglavnom bila zasnovana na ekonomskih pitanjima i da je obećala građanima da će njihova domovina postati jedna od najuspešnijih u EU.

I BBC navodi da je pobeda Grabar-Kitarović znak da Hrvatska gravitira ka desnici pošto koaliciona vlada levog centra nije uspela da zaustavi šestogodišnju recesiju, kao i da je ekonomska kriza nanela štetu Josipoviću iako je tokom većine mandata uživao veliku popularnost među građanima.

Radio Slobodna Evropa naročito ističe njena tri obećanja -da će odmah početi sa radom, da želi da ide dalje bez podela i da će realizovati svoj predizborni program.

Ona je najavila da će izaći iz HDZ, ali je rekla da će vrednosti te stranke ostati u njoj, navodi RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu