EU odbacila tvrdnje Vučića

Evropska unija je "snažno odbacila kao neosnovane" tvrdnje srpskog premijera Vučića da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade.

Izvor: Beta

Subota, 10.01.2015.

19:01

Default images

To je u Briselu saopštila predstavnica za štampu Maja Kocijančič, koja je prenela stav EU da su mediji kao od Vučića kritikovana mreža BIRN "bitni za valjan uvid u ono što rade izabrane vlasti". Premijer Vučić navodi da je veoma iznenađen neosnovanim tvrdnjama Maje Kocijančič i da ih odlučno odbacuje.

U izjavi Maje Kocijančič je navedeno da "EU očekuje da vlasti Srbije zajamče uslove za podršku slobodi izražavanja i medija".

"Mi smo veoma iznenađeni tim tvrdnjamma srpskog premijera Vučića. EU podržava nezavisno i hrabro novinarstvo i slobodu izražavanja u Evropi i šire", navodi se u izjavi Maje Kocijančić, portparolke evropskog komesara Johanesa Hana i visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

"Sloboda izražavanja je temeljno načelo demokratije i EU u nastojanjima da podrži slobodu izražavanja pored ostalog odobrava finansijsku podršku nezavisnim i nevladinim organizacijama širom regiona na osnovu konkurentnosti i strogog postupka", istakla je portparolka Hana i Mogerinijeve.

Sve finansijske podrške se daju, kako je naglašeno, "uz poštovanje pune uređivačke nezavisnosti i odgovornost za objavljene priloge", stavljeno je do znanja u objašnjenju EU.

I, kako je predočeno, "kritika u medijima (kao što je to u BIRN-u) je bitna za to da se obezbedi valjan uvid u to što rade izabrane vlade; vlade moraju za uzvrat biti spremne da deluju saglasno tim kritikama na konstruktivan i transparentan način, umesto što pokušavaju da ih uguše".

Srpski premijer Vučić za novinare Balkanske istraživačke mreže (BIRN) rekao da su "lažovi" koji su, po njegovim rečima, "dobili pare" od šefa delegacije Evropske unije Majkla Davenporta i EU u Beogradu, i da su iznosili nestine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - Zapadno polje".

U tekstu BIRN-a pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" navodi se da je Elektroprivreda Srbije (EPS) za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: