Smrt psihološkinje Jelene Vlajković

Poznata psihološkinja prof. dr Jelena Vlajković iznenada je preminula u 72. godini života, saopštilo je Društvo psihologa Srbije.

Izvor: Tanjug

Subota, 03.01.2015.

22:55

Default images
Foto: B92, arhiva

Istaknuti stručnjak, specijalista kliničke psihologije, borac za demokratiju i ljudska prava objavila je tokom radnog veka više od 70 stručnih i naučnih radova i tri knjige: “Teorija i praksa Mentalne higijene“ (osam izdanja), „Životne krize- prevencija i prevazilaženje“ (tri izdanja), „Od žrtve do preživelog- psihološka pomoć u katastrofama“ (jedno izdanje), navodi se u saopštenju.

Autorka je priručnika pod nazivom „Psihološke krizne intervencije u obrazovno-vaspitnim ustanovama“, kao i nekoliko projekata koji su podržani od međunarodnih institucija i zvaničnih vladinih organizacija.

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Odeljenju za psihologiju od 1980. do 2008. predavala je tri klinička predmeta (Psihologija mentalnog zdravlja, Psihologija u zajednici i Psihološka primarna prevencija).

U periodu 1970-1980. radila je kao klinički psiholog-praktičar na Klinici za psihijatriju KBC „Zvezdara".

Od 2008. do 2014. predavala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na grupi za psihologiju.

Tokom svih ovih godina bila je i aktivan član Društva psihologa Srbije.

Godine 1987. Jelena Vlajković je dobila nagradu "Živorad Žiža Vasić", koju dodeljuje Društvo psihologa Srbije za popularizaciju psihologije.

Ispraćaj sa kremacijom je u četvrtak, 8. januara u 12 časova na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: