Smrt psihološkinje Jelene Vlajković

Beograd -- Poznata psihološkinja prof. dr Jelena Vlajković iznenada je preminula u 72. godini života, saopštilo je Društvo psihologa Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Istaknuti stručnjak, specijalista kliničke psihologije, borac za demokratiju i ljudska prava objavila je tokom radnog veka više od 70 stručnih i naučnih radova i tri knjige: “Teorija i praksa Mentalne higijene“ (osam izdanja), „Životne krize- prevencija i prevazilaženje“ (tri izdanja), „Od žrtve do preživelog- psihološka pomoć u katastrofama“ (jedno izdanje), navodi se u saopštenju.

Autorka je priručnika pod nazivom „Psihološke krizne intervencije u obrazovno-vaspitnim ustanovama“, kao i nekoliko projekata koji su podržani od međunarodnih institucija i zvaničnih vladinih organizacija.

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Odeljenju za psihologiju od 1980. do 2008. predavala je tri klinička predmeta (Psihologija mentalnog zdravlja, Psihologija u zajednici i Psihološka primarna prevencija).

U periodu 1970-1980. radila je kao klinički psiholog-praktičar na Klinici za psihijatriju KBC „Zvezdara".

Od 2008. do 2014. predavala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na grupi za psihologiju.

Tokom svih ovih godina bila je i aktivan član Društva psihologa Srbije.

Godine 1987. Jelena Vlajković je dobila nagradu "Živorad Žiža Vasić", koju dodeljuje Društvo psihologa Srbije za popularizaciju psihologije.

Ispraćaj sa kremacijom je u četvrtak, 8. januara u 12 časova na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 249 idi na stranu