Haos u PR: Kamenice, vodeni top

Protest u Prištini u kojem učestvuje oko 1.000 demonstranata postaje sve nasilniji. Nekoliko desetina povređenih ima sa obe strane, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 27.01.2015.

11:49

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva (Ilustracija)

Učesnici protesta na policiju su bacali Molotovljeve koktele, a kosovska policija je potom na ulice izvela borna vozila i potisnula demonstrante do Hotela "Grand".

Policija suzavcem i vodenim topom pokušava da udalji učesnike protesta koji kamenicama gađaju policajce.

Ima polomljenih izloga na prodavnicama u centru Prištine.

Na Trgu Majke Tereze došlo je do najtežeg okršaja policije i demonstranata.

Kako javljaju prištinski mediji, do sada je uhapšeno više osoba, među kojima je i gradonačelnik Prištine i potpredsednik Pokreta Samopredeljenje Špend Ahmeti.

Na demonstracijama opozicionih stranaka u centru Prištine na kojima se zahteva smenjivanje ministra za povratak i zajednice Vlade Kosova Aleksandra Jablanovića i donošenje zakona kojim se Trepča pretvara u javno preduzeće, uhapšeno je 27 ljudi, a povređeno od više 30.
Foto: Beta, AP
Mediji javljaju da je povređeno više demonstranata i oko 40 pripadnika Kosovske policije.

Prištinski mediji prenose da je povređen i šef poslaničke grupe pokreta "Samoopredeljenje" Visar Imeri.

Portparol Urgentnog centra Prištine Štend Fažljiu rekao je za prištinsku televiziju KTV da se uglavnom radi o povredama od udaraca i da je mnogo onih koji traže pomoć zbog upotrebljenog suzavca.
Foto: Beta, AP
"Sve klinike Urgentnog centra su u punoj pripravnosti i spremne su da prime povređene", rekao je Fažljiu.

Poslanik pokreta Samooredeljenje Iljir Deda rekao je da je uhapšeno 20 pripadnika tog pokreta i da će se protesti nastaviti do ispunjavanja zahteva za smenjivanje ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića zbog izjave o Albancima i zahteva da kombinat Trepča postane kosovsko javno preduzeće.

Po rečima portparola Urgentnog centra Prištine Štenda Fažljiua, pomoć su zatražile dve osobe - jedna zbog povreda od udaraca, a druga zbog suzavca. Incidenti su počeli nakon što je predstavnik Samoopredeljenja Dardan Mulićaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade Vlade Kosova.

Mulićaj je najpre optužio policiju Kosova da je oduzela ozvučenje učesnicima protesta, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhapsila jednog prevoznika iz Peći. Dodao je da opozicija organizuje miran protest i da policija nije potrebna.

"(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće", rekao je Mulićaj.

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće, čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.
Foto: Beta, AP
Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je o majkama Đakovice navodno izrekao Jablanović.

Jablanović je rekao da nije vređao majke Đakovice, već da je divljacima nazvao one koji su kamenicama sprečili raseljene Srbe iz Đakovice da obiđu svoje domove na Badnje veče.

Šefica poslaničke grupe opozicione Inicijative za Kosovo Valjdete Bajrami rekla je da ministar Jablanović za premijera zapravo ima Aleksandra Vučića i da ga zato premijer Kosova Isa Mustafa ne može smeniti.

"Mustafa treba da podnese ostavku jer je to spas za Kosovo", rekla je Valjdete Bajrami i dodala da je kosovski premijer formirao glomaznu vladu, sa mnogo članova i političkih zvaničnika.

Ona je zatražila da se hitno razgovara o zakonu o javnim preduzećima i rekla da je on povučen iz skupštinske procedure, jer će se o njemu razgovarati u Briselu, na sastanku delegacija Kosova i Srbije.

Predstavnica opozicione Alijanse za budućnost Kosova Donika Kataj Buljupi je podržala zahteve Samoopredeljenja da Jablanović da ostavku i zatražila da se hitno razmatra Zakon o javnim preduzećima.

U trenutku kada je počeo da govori šef poslanika Samoopredeljenja Visar Imeri došlo je do koškanja između demonstranata i policije i upotrebe suzavca.

Nakon toga, demonstranti su se povukli na oko 100 metara od barikada.

Ko učestvuje u protestu?

Foto: Beta, AP
U protestu ne učestvuju predstavnici nevladine organizacije "Pozivi majki" iz Đakovice, koja je u subotu 24. januara bila među organizatorima prvog protesta.

Predstavnica te organizacije Nusrete Kumnova je izjavila da ne žele da budu deo protesta koji poprima političke i stranačke dimenzije.

Od protesta su se ogradili i rudari Trepče i organizacija veterana učesnika rata 1998-1999. godine.

Okupljeni nose parole "Bez Trepče nema države", "Trepča je naša, a ne srpska", "Isa (premijer Kosova Mustafa) je sluga Srbije", "Hašima (prvi potpredsednik Vlade Tači) u zatvor", "Jablanović napolje", "Dole vlada iz Raške".

Okupljeni protestuju zbog izjave Jablanovića od 6. januara da su "divljaci" oni koji su sprečili raseljene Srbe iz Đakovice da posete domove i crkvu na Badnje veče. Jablanović je kazao da nije mislio na sve građane koji su protestovali, već samo na one koji su Srbe gađali kamenicama.

U Prištini su u subotu, na poziv opozicionih stranaka i građanskih organizacija, održane demonstracije na kojima je od premijera Ise Mustafe zatraženo razrešenje ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o pretvaranju "Trepče" u javno preduzeće.

Po završetku tog skupa deo demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, zbog čega je policija morala da interveniše i upotrebi suzavac. Povređeno je 19 pripadnika policije, a privedena su 22 demonstranta.

UNS: Srpski novinari neće izveštavati s protesta

Novinari iz dopisništava beogradskih redakcija i srpskih medija neće izveštavati s protesta pokreta "Samoopredeljenje" u Prištini, čime će iskazati "najoštriji" protest zbog napada na srpske novinare prošle subote, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

"Novinari iz dopisništava beogradskih redakcija, kao i srpskih nezavisnih medija, danas neće otići da izveštavaju sa protesta u Prištini, već će u 14 časova na konferenciji za novinare u prostorijama UNS-a u Gračanici iskazati svoj protest, obrazložiti svoje stavove i uputiti apel nadležnim institucijama i organizacijama da se ovaj problem reši", naveli su UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM).

Kako su objasnili, srpski novinari napadnuti su prošle subote tokom izveštavanja sa protesta "Samoopredeljenja" u Prištini, a "posebno zabrinjava" to što kosovska policija ne želi da odgovori da li je preduzela "bilo šta" kako bi pronašla i kaznila počinioce napada.

UNS i DNKiM su naveli i da saopštenje "Samoopredeljenja" u kome se osuđuje isključivo napad na novinare Radio-televizije Kosova 2, ali ne i na srpske novinare "upućuju da izveštavanje nije bezbedno i da su napadi praktično dozvoljeni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: