CG ne sme propustiti šansu za NATO

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da ta zemlja naredne godine ne sme propustiti šansu da dobije poziv za članstvo u NATO-u.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.12.2014.

10:52

Default images

Vujanović je u novogodišnjoj čestitki rekao da je Crna Gora i ove godine pokazala da je pouzdan partner Evropskoj uniji i NATO savezu.

On je podsetio da je za Crnom Gorom godina u kojoj su otvorena nova poglavlja u pregovorima sa Unijom, odnosno da su otvorili "gotovo pola, a dva zatvorili" i pokazali da je postupak proširenja aktivan, iako je EU saopštila da u narednih pet godina neće biti proširenja.

Vujanović je dodao i da država i svi subjekti društva treba da budu posvećeni evropskim integracijama, kao da je članstvo u EU veoma blizu, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

"Evropske integracije su interes našeg razvoja i unapređenja kvaliteta života naših građana, pa naše zajedničko delovanje u pristupnim pregovorima mora samo da dobija na intezitetu i dostignućima", precizirao je Vujanović.

On smatra da je Crna Gora ove godine dobila i novu, vrednu šansu na polju evroatlantskih integracija i ističe da je prvi put u istoriji na NATO samitu doneta odluka da jedna država može postati član Alijanse i bez neposredne odluke Samita.

"Imamo mogućnosti da naredne godine dobijemo poziv i tu šansu ne smemo propustiti. Moramo uraditi sve da budemo pozvani u NATO", poručuje Vujanović.

On je naglasio da je Crna Gora ove godine imala i vredne razvojne i ekonomske uspehe.

"Najzad su stvoreni uslovi za početak izgradnje najskuplje i najzahtevnije deonice autoputa Bar-Boljare. Sačuvan je Kombinat aluminijuma, poljoprivreda je dobila značajnu finansijsku podršku za povoljno kreditiranje, trgovačka pomorska flota dva nova broda, a po svim pokazateljima iza nas je najbolja turistička sezona do sada", naveo je Vujanović.

Predsedenik Crne Gore smatra da u ovoj godini, ipak, neke šanse nisu iskorišćene.

"Upravo za naš turizam nismo počeli realizaciju projekata vrednih stotine miliona evra koji treba da zaposle stotine ljudi. Zbog različitog viđenja onih koji odlučuju, turizam Crne Gore rizikuje svoje nove turističke vrednosti", precizirao je Vujanović, koji je svim građanima Crne Gore poželeo "dobro zdravlje, lično i porodično zadovoljstvo, ljubav i toleranciju, kako bi nova 2015. bila ispunjena srećom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: