Gašić obišao lovačku avijaciju

Ministar odbrane Bratislav Gašić obišao je dežurnu jedinicu lovačke avijacije 204. vazduhoplovne brigade na aerodromu Batajnica.

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

20:55

Default images

Obilasku su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak i komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić.

U obilasku dežurnih pripadnika Vojske Srbije koji brinu o bezbednosti neba nad Srbijom na batajničkom aerodromu ministar je rekao da je razgovarao sa njima o daljim planovima i poželeo da u narednoj godini nemaju potrebe i posla, i naglasio da „u borbenu avijaciju i srpsko vazduhoplovsto treba više ulagati“.

"Njihov entuzijazam, ljubav i želja da se održi nivo dobrih operativnih sposobnosti daje rezultate. Smatram da imamo saglasje i veliku želju da vratimo naziv Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana, i da ponos naše vojske bude ponovo na visini zadatka", rekao je ministar Gašić.

General Bandić podsetio je da su snage u sistemu za hitno reagovanje na batajničkom aerodromu, kao deo celog sistema protivvazduhoplovne odbrane, angažovane 365 dana 24 časa u godini.
Foto: Tanjug
"I ovaj dan se neće razlikovati ni od jednog kada zajedno sa ostalim pripadnicima Vojske Srbije, u tim snagama, provode noć. Kolege su u punoj borbenoj opremi, spremni da polete u najkraćem mogućem vremenu i odgovore riziku koji se eventualno pojavi iznad Srbije. Oni su profesionalci, patriote i odgovorni ljudi i noćas brinu za bezbednost neba naše države", rekao je general Bandić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar je rekao da pripadnici Vazduhoplovstva u narednoj godini mogu da očekuju da će da lete, za razliku od prethodnih perioda kada su imali po dva i po sata naleta.

"Ove godine, i oni to ponosno ističu, imali su po 40 sati naleta. Imaju stabilno snabdevanje derivatima, vazduhoplovi su ispravni a to je najbitnije", zaključio je ministar odbrane.

Na pitanje o problemima sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, zbog „nedavanja podataka o obuci pilota i broja naleta“, i izrečenim kaznama, Gašić je rekao da je Ministarstvo odbrane prosledilo informacije o „onom delu koji ne zalazi u državnu i vojnu tajnu“.

"Kazne mogu da budu izrečene, ali ja vojnu tajnu ne mogu da odam ma koliko to koštalo, jer ne želim da dajem bilo kome informacije od državne važnosti, istakao je ministar Gašić.

On je novinarima rekao i da je jedna od tema na marginama nedavno održanog Trećeg samita Kine i šefova vlada 16 zemalja centralne i istočne Evrope bilo pitanje šta mislimo o kineskim avionima u kontekstu mogućnosti nabavke putem razmene.

Ministar Gašić i general Diković obišli su večeras i pripadnike dežurne baterije 250. raketne brigade PVO u Zucama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: