"Od Srbije se ne očekuje da navija"

Ministar Ivica Dačić izjavio je da će Srbija rukovoditi OEBS-om tako da bude pošten, objektivan i nepristrasan posrednik koji će imati kredibilitet svih strana.

Izvor: Blic, Tanjug

Sreda, 31.12.2014.

00:39

Default images

"Ulogu Srbije vidim da u kontaktima sa svim stranama obezbedimo deeskalaciju sukoba", rekao je Dačić u intervjuu za praznični trobroj "Blica".

Dačić je objasnio da u svim dosadašnjim razgovorima koje je imao ruska i ukrajinska strana ne očekuju od Srbije da navija nego da obezbedi da njihova komunikacija bude plodotvorna preko pregovarača kojima oni veruju.

"A mi jesmo strana kojoj se može verovati. Ukrajinski ministar mi je rekao da ne smatraju da je hendikep to što smo mi prijatelji s Rusima, već da to možemo dobro da iskoristimo da pomognemo da se dođe do rešenja. Trudiću se da tako i bude. Nećemo dozvoliti nikakve blokade rada. Pokazaćemo da smo ozbiljna država koja je u stanju da vodi ovakvu organizaciju", naglasio je Dačić.

Dačić je rekao da je zahvalan premijeru Srbije Aleksandru Vučiću što ga je predložio da bude ministar spoljnih poslova jer se sada konačno bavi političkim temama, za razliku od policije, "koja živi u nekom svom svetu međusobnih intriga i nameštanja".

Dačić je rekao i da njegova izjava u vezi sa rekonstrukcijom Vlade "Vučić to voli" nije bila u pežorativnom smislu već afirmativnom.

"Dogovor odranije je da vršimo na šest meseci pregled rada i vršimo promene. On voli taj način davanja dodatnog impulsa za dinamiku rada Vlade", pojasnio je Dačić.

On je rekao da Vučić i on imaju zajednički cilj - da Srbiji bude bolje i da reforme uspeju, kao i da poštuje predsednika republike i da su sve odluke u proteklom periodu donosili zajednički.

"Nije bilo nesaglasnosti između Nikolića, Vučića i mene oko pitanja EU i Kosovo. Ubeđen sam da će tako morati da bude i ubuduće", precizirao je Dačić.

Dačić je rekao da nije tačno da postoji pritisak SNS da se Branko Ružić ne izabere u rukovodstvo SPS.

"Razgovarali smo u partiji na koji način ćemo birati rukovodstvo i odlučili se za neke nove ideje. Među njima i da na sledećem kongresu celokupno članstvo bira lidera stranke. Međutim, za to je potrebno da imate spisak svih članova, što bi za svaku stranku bilo normalno osim za SPS. Kada je reč o Ružiću, zaista nema nikakve Vučićeve sugestije, kao što se spekuliše, jer to je moja stvar. Mada, Vučić je s razlogom bio ljut jer su neke Ružićeve izjave izgledale kao da su zabijanje noža u leđa", objasnio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: