"Promovišem slobodu medija"

Premijer RR Željka Cvijanović izjavila je danas da promoviše slobode medija, ali i da smatra da su svi jednaki pred zakonom i moraju imati isti tretman.

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2014.

16:11

Default images

"Ne mislim da su slobode medija prave slobode ukoliko se do njih dolazi vršenjem određenih krivičnih dela. Svi smo jednaki pred zakonom", navela je Cvijanović novinarima u Banjaluci i napomenula da je za policijski pretres prostorija koje koristi portal "Kliks.ba" saznala iz medija.

Dodala je da, ako ona kao premijerka i političarka, građanka Srpske i BiH može biti neko na koga će se primenjivati zakon, onda i svako drugi i iz svake druge profesije treba da ima isti tretman, prenela je agencija Fena.

"Vrlo sam toleratna po pitanju sloboda, ali znam kako se do njih dolazi", dodala je Cvijanović i ukazala da jeste predviđeno zakonom da novinari mogu da štite svoj izvor, ali, kako kaže, krivični zakon propisuje šta je to "neovlašćeno snimanje i emitovanje određenog materijala".

Entitetska premijerka smatra da je u njenom interesu da se što pre otkrije istina i navodi da je svoja saznanja u vezi sa spornim snimkom na kojem, navodno, govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS podelila s nadležnim institucijama i nije u prilici da o tome sada upozna javnost.

Podsećanja radi, na portalu "Klix" ranije je objavljen snimak u kojem Cvijanović, navodno, govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS, a juče su pretresene prostorije tog medija u Sarajevu.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS podnela je 18. novembra entitetskom Specijalnom tužilaštvu izveštaj protiv N.N. izvršioca ili više njih zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje, kako je saopšteno, više privatnih razgovora Cvijanovićeva.

U saopštenju MUP-a RS tada je navedeno da je 15. novembra, na određenom broju elektronskih medija objavljen "montirani, kompromitujući snimak privatnog razgovora predsednika Vlade RS snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje, na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera i montirane s drugim izjavama, pa je na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsednice vlade i N.N. osoba - sagovornika".

Istragu otom slučaju u Republici Srpskoj je preuzelo Specijalno tužilaštvo.

Policijski pretres prostorija portala "Klix.ba" izazvao je brojna reagovanja, odnosno negodovanja u BiH, u kojima se osuđuje takav pristup i ukazuje, između ostalog, da upad policije u jedan medij znači brutalan napad na slobodu izražavanja, najdrastičniji primer uticaja na medije i napad na prava novinara da zaštite svoje izvore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: