Snimci nameštanja tendera u Nišu

SBPOK vodi istragu protiv gradonačelnika Niša Zorana Perišića i izvršnog direktora Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

20:30

Default images

Oni se sumnjiće da su prilagodili uslove tendera za javni prevoz. Snimci, do kojih je došao internet-portal Južne vesti, svedoče da su kriterijumi konkursa prilagođeni određenim prevoznicima. Reč je o jednom od najvećih tendera u novijoj istoriji Niša, vrednom šest milijardi dinara.

Snimci do kojih su došle Južne vesti pokazuju da su najviši gradski funkcioneri prilagodili kriterijume tendera za gradski prevoz.

Za razliku od konkursa iz 2007. kada su mogli da se prijave samo prevoznici čija vozila nisu starija od pet godina, sada je ta granica pomerena, kako se čuje na snimku, zbog "Nišekspresa" i "Aerodroma".

Na objavljenom snimku se, kako navode Južne vesti, čuje Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, nepoznata osoba, Srđan Vasković, gradski većnik i Nenad Stanković, izvršni direktor direkcije za javni prevoz.

Zoran Perišić, gradonačelnik Niša: "Kao što nam je "Aerodrom" tražio 12, a "Niš ekspres" je pitao za 10 godina."

Nepoznati glas: "Za 9."

Perišić: "Sa 8 na 9. Šta time dobijamo, a šta gubimo? Kao, mnogo gubimo."

Srđan Vasković, gradski većnik: "Ne znam da li vam je jasno da je to krivično delo?"

Nenad Stanković, izvršni direktor direkcije za javni prevoz Niša: "Pa, ne znam stvarno. Ja sam hteo otvoreno da pričamo, onda sad nećemo da pričamo."

Stanković demantuje da je bilo štelovanja uslova konkursa.

"Ko određuje starost vozila? Pa onaj ko može da palti. Ko plaća? Pa budžet grada", rekaoje Nenad Stanković, izvršni direktor Direkcije za javni prevoz Niša na konferenciji za novinare.

Na objavljenom snimku, čuje se i razgovor između, kako se tvrdi, Nenada Stankovića i Branka Stefanovi, Uprava za javne nabavke.

Nenad Stanković, izvršni direktor Direkcije za javni prevoz Niša: "Oni uporno rade sve da sruše ceo taj koncept koji ima gradonačelnik. Ja ne znam sta drugo više da radim sa njima. Jednostavno..."

Branko Stefanović, Uprava za javne nabavke: "Ništa neće da se sruši, samo mora da se napravi barem ta konkursna dokumentacija na način na koji treba, da izgleda onako..."

Stanković: "Ama, ona izgleda, ali oni se non-stop 'vataju za knjige, za ovo, za ono... Mi ni prošli konkurs kad smo radili, ja sam bio član Komisije, niti smo se mi pridržavali Studije, nit smo se pridržavali bilo čega. Da smo se mi pridržavali prošli put Studije, nikad ne bi vozio Niš-ekspres u Nišu, a ne bi vozio ni Aerodrom!"

Stanković je na konferenciji za novinare rekao da tada nije ni bila formirana tenderska komisija i da je to bio neformalan razgovor.

Na snimcima se čuje i diskusija o tome kako da JP "Aerodrom" zagarantovano pobedi na tenderu.

Stanković: "52. dana u ponoć mi znamo je l' neko konkurisao za taj paket "Aerodromov" ili nije. Ako nije,"Aerodrom" izlazi sa varijantom gde ide sa normalnom cenom i onda sigurno prolazi. Ako je neko
konkurisao, onda "Aerodrom" ima B varijantu i izlazi da vozi za 1 euro, ispod, da kažem, ekonomskog minimuma. Onda ćemo mi morati..."

Srđan Vasković, većnik grada Niša: "Nešo, to što pričaš, to su krivična dela i ja te molim ..."

Na sve ovo Nenad Stanković kaže: "Ja sam političar. Pa valjda imam pravo da se zalažem za javno preduzeće."

Uz zahtev za poništenje tendera, građanski nadzornik podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal i krivičnu prijavu protiv Perišića i Stankovića.

"To smo zaključili ne samo na osnovu snimaka, snimci su bili nekako šlag na tortu, već na osnovu celokupnog postupka javne nabavke, uvidom u celokupnu dokumentaciju", rekao je Dragan Dobrašinović, građanski nadzornik.

Gradonačelnik Niša nije želeo da komentariše ovaj slučaj.

"Ne mogu da komentarišem ono što ste Vi čuli. Jednog dana kada Vi to meni pustite onda ćemo komentarisati", rekao je Perišić na konferenciji za novinare u Skupštini Grada.

Nakon što mu je novinar ponudio da čuje snimke, gradonačelnik je to odbio.

"Ne, ne možemo to sada da sigurno. Postoje važnije stvari u ovom trenutku od odgovaranja Vama. To je rad Skupštine gde treba da branim prve 3 tačke."

Perišić i Stanković kažu da nisu saslušani u vezi sa ovim slučajem, a istragu vodi Služba za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: