Krivična prijava protiv Ognjanovića

Nebojša i Jelena Ognjanović saslušani su zbog sumnje da su zloupotrebili novac prikupljen u humanitarne svrhe za lečenje njihovog deteta.

Izvor: B92

Petak, 26.12.2014.

13:35

Default images

Pripadnici Minstarstva unutrašnjih poslova, po zahtevu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, saslušali su danas u svojstvu osumnjičenih N. O i J. O. iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu počinili krivična dela prevara i pranje novca, navodi se u saopštenju MUP-a.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni od 5. septembra 2012. godine do danas, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, prikrili činjenicu da su deo sredstava prikupljenih za lečenje njihove ćerke u iznosu od 100.000 dolara i 7.400 evra zadržali za sebe, stoji u saopštenju.

Sumnja se da su taj novac sa računa u američkoj banci, prebacili na lični račun N.O. otvoren u Srpskoj banci a.d. u Beogradu.

Krivična prijava protiv osumnjičenih podneta je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u redovnom postupku, navodi MUP.

"Politika" je ranije pisala, pozivajući se na izvore bliske pravosuđu, da je policija završila istragu u slučaju "Ognjanović” i predala sve dokaze Višem javnom tužilaštvu, koje sada treba da odluči da li će podići optužnicu.

Ovaj list piše da je utvrđeno da postoje neka nepoklapanja sa onim što su Ognjanovići rekli na saslušanju u policiji 2013. i onoga do čega se došlo istragom.

Utvrđeno je da postoji još jedan račun, u SAD, na ime majke Jelene, na kom se, kako navodi "Politika", nalazi više desetina hiljada dolara.

Podsećamo, istraga u slučaju "Ognjanović” počela je krajem juna ove godine, zbog sumnje u malverzacije sa humanitarnim novcem prikupljenim u proleće 2013. kako bi mala Tijana Ognjanović otišla u Ameriku na transplantaciju srca. Devojčica operaciju nije dočekala, umrla je u julu 2013. u bolnici u Hjustonu, a zakonski naslednici novca prikupljenog u dobrotvornim akcijama širom Srbije početkom decembra prošle godine postali su njeni roditelji Nebojša i Jelena Ognjanović.

Za malu Tijanu prikupljeno je ukupno 2,66 miliona evra, od tog novca, prema izjavi Nebojše Ognjanovića, datoj za "Politiku" u decembru 2013, milion evra utrošeno je na Tijanino lečenje u ovoj bolnici od maja do jula prošle godine ina intervencije koje su obavljane u tom periodu. Ognjanovići su Institutu za zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić” poklonili kupovinom aparata i opreme 1,2 miliona evra, a i dalje imaju ostatak – 440.000 evra, iako su pre godinu dana obećali da će sav novac pokloniti u humanitarne svrhe.

U višemesečnoj istrazi policija je proveravala sve tokove prikupljenog novca, račune na koje su pare uplaćivane i za šta su trošene. Istraga je pokazala da su se pojedini dobavljači "ugrađivali” u cenu opreme koju su Ognjanovići kupovali za Institut i na taj način "zaradili” čak 323.000 evra humanitarnog novca koji su građani Srbije dali da bi maloj Tijani produžili život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: