Od EU 72 mil.evra bespovratno

Srbija će u 2014. godini od EU dobiti 72 miliona evra bespovratne pomoći za sanaciju šteta od poplava i 115 miliona evra za projekte po različitim sektorima.

Izvor: B92

Petak, 26.12.2014.

15:35

Default images

Ovo je danas najavila ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je navela da će 62 miliona evra biti dodeljeno Srbiji u okviru instrumenata za predpristupnu pomoć EU, odnosno u okviru takozvanog projekta IPA 2, a 10 miliona evra je iz okvira regionalnog mehanizama podrške.

Joksimovićeva je u Skupštini Srbije, obrazlažući predlog zakona o Okvirnom sporazumu Vlade Srbije sa EU o finansijskoj pomoći EU našoj zemlji, rekla da će usvajanjem tog dokumenta biti uspostavljen pravni osnov za korišćenje sredstava koje je EU već odobrila Srbiji.

Ona je ukazala da je Srbija u rekordnom roku uspela da potpiše taj okvirni sporazum sa EU, koji je usvojila Vlada, a sada i Skupština treba po hitnom postupku da ga usvoji, kako bi što pre mogli da povučemo ta sredstva, rekla je Joksimovićeva.

To ukazuje da Srbija na najodgovorniji način pristupa korišćenju ovih sredstava EU.

Ona je navela da taj sporazum detaljno uređuje pravila korišićenja sredstava iz IPA 2 i za period od 2014. do 2020. godine je predviđena 1,5 milijardi evra, što je oko 200 miliona evra po godini.

Tim sporazumom se definiše novi set mehanizama za korišće predpristupne pomoći , jer su ta pravila veoma specifična i predviđaju i kontrolne mehanizama i zato u naš pravni sistem treba uvesti ta pravna pravila, rekla je Joksimovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: