"Ognjanović": Postoji račun u SAD?

U istrazi u slučaju Ognjanović utvrđeno da postoji i račun u SAD na ime Jelene Ognjanović na kojem je više desetina hiljada dolara, nezvanično saznaje Politika

Izvor: Politika

Četvrtak, 25.12.2014.

19:26

Default images

Policija je završila istragu u slučaju "Ognjanović” i predala sve dokaze Višem javnom tužilaštvu koje sada treba da odluči da li će podići optužnicu zbog sumnje u zloupotrebu humanitarnog novca, nezvanično saznaje "Politika” iz krugova bliskih pravosuđu.

"Ognjanovići su na informativnom razgovoru u MUP-u Srbije krajem 2013. godine rekli da nemaju račun u inostranstvu, ali pokazalo se da to nije tačno. Utvrđeno je da postoji račun na ime Jelene Ognjanović, majke male Tijane, otvoren u leto 2013. u JP Morgan chase bank, na kojem ima više desetina hiljada dolara, a sumnja se da postoje i drugi računi sa novcem", navodi "Politikin" izvor blizak pravosuđu.

"Politika" nezvanično saznaje da postoje i druga neslaganja između izjava Ognjanovića datih u policiji 2013. i onoga što su utvrdili nadležni u istrazi sprovođenoj od jula ove godine.

Prema saznanjima "Politike”, policija je prikupila sve dokaze u slučaju "Ognjanović” još pre skoro dva meseca i još tada je predala kompletnu dokumentaciju tužilaštvu koje, međutim, nije pokrenulo postupak zbog, kako je objašnjeno, štrajka advokata. Ovu informaciju, kao ni to dokle se stiglo u istrazi slučaja "Ognjanović” i da li će biti podignuta optužnica, međutim, "Politika" u sredu nije uspela da proveri u Višem javnom tužilaštvu.

Podsećamo, istraga u slučaju "Ognjanović” počela je krajem juna ove godine, zbog sumnje u malverzacije sa humanitarnim novcem prikupljenim u proleće 2013. kako bi mala Tijana Ognjanović otišla u Ameriku na transplantaciju srca. Devojčica operaciju nije dočekala, umrla je u julu 2013. u bolnici u Hjustonu, a zakonski naslednici novca prikupljenog u dobrotvornim akcijama širom Srbije početkom decembra prošle godine postali su njeni roditelji Nebojša i Jelena Ognjanović.

Za malu Tijanu prikupljeno je ukupno 2,66 miliona evra, od tog novca, prema izjavi Nebojše Ognjanovića, datoj za "Politiku" u decembru 2013, milion evra utrošeno je na Tijanino lečenje u ovoj bolnici od maja do jula prošle godine i intervencije koje su obavljane u tom periodu. Ognjanovići su Institutu za zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić” poklonili kupovinom aparata i opreme 1,2 miliona evra, a i dalje imaju ostatak – 440.000 evra, iako su pre godinu dana obećali da će sav novac pokloniti u humanitarne svrhe.

U višemesečnoj istrazi policija je proveravala sve tokove prikupljenog novca, račune na koje su pare uplaćivane i za šta su trošene. Istraga je, kako je "Politika” već pisala, pokazala da su se pojedini dobavljači "ugrađivali” u cenu opreme koju su Ognjanovići kupovali za Institut i na taj način "zaradili” čak 323.000 evra humanitarnog novca koji su građani Srbije dali da bi maloj Tijani produžili život. Iako je tokom leta i jeseni na informativni razgovor pozvano više od dvadeset osoba koje su bile u kontaktu sa Ognjanovićima, ili na bilo koji način bile povezane sa humanitarnim novcem, Nebojša i Jelena, nezvanično saznaje "Politika", nisu ponovo saslušani. Doduše, u policiji nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju ovu informaciju, navodi ovaj list.

"Sada je na tužilaštvu da odluči da li će pokretati krivični postupak zbog sumnje u zloupotrebu humanitarnog novca, ali i pranje para. Tužilaštvo treba da traži međunarodnu pravnu pomoć iz Amerike kako bi se utvrdilo da li je za višemesečno lečenje devojčice u bolnici u Hjustonu zaista potrošeno milion evra, iako transplantacija nije obavljena", navodi izvor "Politike" blizak pravosuđu.

Laicima zaista zvuči neverovatno da je lečenje u Americi toliko koštalo, s obzirom na to da su u slučaju male Ljubice Adamić, koja se uspešno oporavlja posle transplantacije srca, izvedene u avgustu 2013. u AKH klinici u Austriji, presađivanje srca, ali i jednogodišnje lečenje devojčice u bečkoj bolnici koštali malo više od 130.000 evra.

Nebojša i Jelena Ognjanović mnogo puta su u poslednjih godinu i po, od kada im je preminula ćerka, bili prozivani u javnosti da vrate novac koji je zakonski pripao njima, jer, kako je navođeno, pare su prikupili građani Srbije kako bi pomogli jednom detetu i trebalo je da se namene kao pomoć drugoj teško oboleloj deci. "Politika" je više puta pokušavala da stupi u kontakt sa Ognjanovićima, kako bi objasnili šta će učiniti sa preostalih oko 440.000 evra, ali sve je, kako navodi ovaj list, prošlo bez uspeha – na poruke i pozive nisu odgovarali.

Kako bi sistemski rešila problem porodica čija su deca teško obolela i spas mogu da nađu samo u inostranstvu, ali i stala na put bilo kakvim malverzacijama u vezi sa novcem prikupljanim u humanitarnim akcijama, država je nedavno osnovala fond za lečenje dece u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: