"Poglavlje o Kosovu ima primat"

Beograd -- Šefica Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU Tanja Miščević podsetila je da je stav Unije da u ovom trenutku primat ima poglavlje 35, koje se tiče Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli

Poglavlje 35 zahteva potpunu primenu Briselskog sporazuma i to nije tajna, rekla je Miščevićeva na zajedničkoj sednici radnih grupa Pravosuđe i osnovna prava (poglavlje 23) i Pravda, sloboda i bezbednost (poglavlje 24) Nacionalnog konventao EU (NKEU).

Ona je dodala da je dijalog između Beograda i Prištine zakazan za 9. februar i ocenila da nas očekuj zanimljiva 2015. godina.

Podsetila je i da je do sada završen bilateralni skrining za 26 poglavlja, kao i da će se paralelno sa skrininzima za ostala pogalvlja završavati akcioni planovi za pogljavlja 23, 24, ali i za Poglavlje 11, a koje se tiče poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Miščevićeva je dodala i da je pregovaračka pozicija Vlade Srbije za svako poglavlje tajni dokument, naglasivši da on ne može biti javan do dana međuvladine konferencije.

Tada se, ukazala je, paralelno na engleskom i srpskom jeziku taj dokument postavlja na sajt Vlade Srbije i Evropske komisije.

Ni oni svoju pregovaračku poziciju ne objavljuju do tog trenutka, poručila je Miščevićeva.

Evropska unija

strana 1 od 26 idi na stranu