"Poglavlje 35 ne mora da bude prvo"

Poglavlje 35 koje se odnosi na primenu Briselskog sporazuma i dijalog Beograd i Prištine moraće među prvima da bude otvoreno, rekla je Jadranka Joksimović.

Izvor: B92

Utorak, 23.12.2014.

13:49

Default images

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije je naglasila da to ne znači nužno da mora da bude i prvo poglavlje koje će otvoriti pregovore o članstvu Srbije u EU.

Ona kaže da će napredak u primeni Briselskog sporazuma, za koji očekujemo da će uznapredovati nakon obnavljanja političkog dijaloga koji je najavljen za početak februara, dati jedan novi okvir i dimenziju i da ćemo moći već u prvim mesecima naredne godine da računamo na otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU.

Joksimović je navela da ni u EU ni u Evropskoj komisiji nisu do kraja dugo vemena bili sigurni kako će se pregovarati poglavlje 35 što je dodatno zakomplikovalo za nas inače tešku i osetljivu stvar, ali da očekuje da će se sa obnavljanjem političkog dijaloga Beograda i Prištine rešiti i te stvari.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije, na kojoj je predstavila informaciju o aktuelnom stanju u procesu pregovora sa EU, ona je izrazila je očekivanje da će 2015. biti vrlo dobra godina za evropske integracije Srbije.

Očekujem da ćemo uspeti da rešimo nedoumice oko poglavlja 35. Očekujem da ćemo otvoriti poglavlja 23 i 24. To su najavažnija politička poglavlja koja se tiču vladavine prava, pravosuđa, medija, manjnških i ljudskih prava”, kaže Joksimović.

Dodala je da smo akcione planove za poglavlja 23 i 24 već napravili i da su oni merila ili kriterijumi za otvaranje poglavlja, kao i da smo dobili pozitivne komentare iz Evropske komisije i da ta poglavlja, kada se otvore, ostaju otvorena do kraja procesa.

To su najzahtevnija politička poglavlja i onda kada otvorimo ta politička poglavlja, onda mogu da vam kažem da ćemo vrlo brzo otvoriti i mnoga druga koja nisu toliko zahtevna i gde smo mi u dobroj meri već usklađeni”, kaže ministarka.

Ističući da nema novih uslova za Srbiju, Joksimović je navela da svi u Evropi apsolutno Sbiju prepoznaju kao trenutno zemlju koja u regionu zapadnog Balkana od svih kandidata zaista najozbiljnije sprovodi reformske procese.

Niko neće propatiti zato što nećemo otvoriti poglavlje sad krajem godine ili za mesec dana”, poručila je Joksimocih i istakla da je Srbija na dobrom putu.

Prema njenim rečima, reformski prices koji je započet u Srbiji,, a koji se odnosi pre svega na ekonomske reforme ali i na reformu pravosuđa, vladavine prava, državne administracije i javnog sektora će doneti za godinu, dve evidentnu promenu na bolje i u životu građana i u pripremljenosti Srbije za nastavak evropske integracije.

Pregovori sa EU, navela je, važni su u tehničkom smislu za jačanje sopstvenih kapaciteta kako bi Srbija bila pripremljena za pregovore o članstvu i njihovu dinamiku, ali suština je u reformskom procesu zbog nas samih.

“Podrška evropskim integracijama je prilicno stabilna, čak je nešto veća nego što je bila u prethodnih tri, četiri meseca, svakako je natpolovična većina”, dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: