"Minut do 12 za srpsko školstvo"

Više od hiljadu prosvetnih radnika okupilo se na protestu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Izašli su na ulicu, jer je, kažu, minut do 12 za srpsko školstvo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

16:09

Default images

U Uniji sindikata prosvetnih radnika najavljuju i bojkot sednica odeljenskih veća.

Da li je moguće da đacima neće biti zaključene ocene na kraju prvog polugodišta?

Prosvetari su ponovili glavni zahtev da bi trebalo da budu izuzeti od smanjenja plata. Otkrivaju da im je u pregovorima s Vladom nuđena jednokratna pomoć od 7500 dinara. "Nemamo mi ništa protiv da pre Nove godine date 7.500 dinara iz rezerve, a da se u 2015. nadoknade odbici naših plata", kaže Slobodan Brajković iz Sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Kako jedan fizičar može da kaže: Vi ste u pravu, ali ja nemam pare. Kako nema, neće da da novac", dodaje Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija..

Prosvetari poručuju ministru Verbiću da se konačno rešenje neće pronaći ako im se preti novčanim kaznama i otkazima.

"Ja se plašim nereagovanja i ćutnje. Pretnja je samo iritiranje nastavnika. Sa profesorima se ne treba šaliti", kaže organizator protesta Milorad Antić.

S protestnog skupa na Trgu Nikole Pašića poručeno je da je Beograd zakazao, ali da je oko 300 škola u Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Zrenjaninu i drugim gradovima potpuno obustavilo nastavu. Štrajkački odbor će, kažu, nastaviti da se sastaje svakodnevno.

Novi protestni skup prosvetara najavljen je za 26. januar.

"Ministar nas nije primio, a sa ostalima nismo hteli da razgovaramo"

Dvoipočasovni protest prosvetnih radnika u Beogradu završen je oko 14.30 šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete.

Čelnici četiri reprezentativna sindikata još jednom su ministru prosvete Srđanu Verbiću predali svoje zaheve.

"Ministar nas nije primio, a sa ostalima nismo hteli da razgovaramo", rekao je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović posle povratka iz zgrade Ministarstva prosvete.

"Nastavnici, članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene đacima na kraju prvog polugodišta jer će bojkotovati sednice odeljenskih veća, na kojima se ocene verifikuju", rekao je novinarima predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević tokom protesta.

S obzirom na to da se u Vojvodini prvo polugodište završava sutra, Matijević je rekao da ostavlja vojvođanskim kolegama da sami odluče kako će da rade. U ostatku Srbije, prvo polugodište traje do 30. decembra.

Učesnici protesta su, između ostalog, zatražili i smenu posebnog savetnika ministra prosvete Milovana Šuvakova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: