Uzalud studirali medicinu u NS?

Novi Sad -- Tri generacije studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, takoreći, uzalud su studirali na smeru specijalna rehabilitacija lečenih narkomana.

Izvor: B92
Podeli

Ovaj smer je ukinut, posle samo tri godine, jer je ustanovljeno da zdravstveni sistem takav profil stručnjaka ne prepoznaje.

Olivera Ćulić i Koviljka Jevtić dve su, od skoro stotinu studenata, koje su završile specijalnu rehabilitaciju lečenih narkomana, smer na Medicinskom fakultetu koji je nakon samo tri godine ugašen. Smer ne postoji u mreži zdravstvenih ustanova u Srbiji. To u praksi znači da su se tri generacije studenata, uzalud školovale.

"Nekako niko nije ni razmišljao toliko o tome, mi smo mislili da je sve to sređeno, da bi se na kraju, eto, negde na polovini našeg školovanja ispostavilo da ljudi završavaju naš smer, a da posla u stvari nema", kaže Olivera Ćulić, studentkinja Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

"Ne trebamo Metadonskom centru, ne trebamo pri domovima zdravlja, u privatnim klinikama ne žele, uglavnom, da nas prime zato što nemamo neku praksu, nemamo iskustvo, tako da smo mi praktično osuđeni da gledamo da odemo nekako iz ove zemlje, jer kažu, u svetu to baš dobro funkcioniše", priča Koviljka Jevtić, studentkinja Medicinskog fakutleta u Novom Sadu.

Nakon brojnih žalbi studenata da, ne samo da ne mogu da se zaposle nakon studija, jer ih sistem ne prepoznaje, već ne mogu ni pripravnički staž da obave, dekanat je odlučio da smer ugasi.

Pitanje čija je odgovornost što je fakultet pet godina školovao nepotreban kadar ostaje bez jasnog odgovora.

"Mada nismo učestvovali u osnivanju tog kadra, može se sada to prebacivati na one koji su to osnivali, zašto nisu pogledali u to, može se prebacivati i na same studente koji su upisivali, jer ništa nije bilo tajno, sve se moglo pročitati, moglo se proveriti i tako to, ali u svakom slučaju, problem je egzistirao kao takav", kaže Nikola Grujić, dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Psiholog Aleksandar Šibul napominje da je Srbiji neophodan stručan kadar za lečenje i rehabilitaciju. Sada ih, kako kaže, ima svega par stotina, na više od oko stotinu hiljada zavisnika.

"Tako da su potrebni stručnjaci i to vojska stručnjaka, koji će pratiti, odnosno organizovati grupe podrške, kako bi narkomani izbegli recidiv, jer narkomanija je bolest mozga usled koje nastaje oštećenje mozga koje traje, tako da je period lečenja doživotan", smatra Aleksandar Šibul, psiholog.

Marko je dugo godina bio zavisnik. Danas se leči u Metadonskom centru.

"Onaj ko izvuče srećku iz kesice, tako ja to zovem, pošto sam ja pakovao ranije heroin u kesice, i svidi mu se, taj je završio karijeru za ceo život, znači jednom ti se svidi, ako ti se prvi put svidi, ti si gotov", priča Marko, bivši zavisnik.

Marko, kao i većina lečenih zavisnika, bivaju odbačeni od društva, imaju problem sa motivacijom i najčešće se njihovo lečenje završava onog momenta kada uzmu terapiju. Rehabilitacija je sledeći, najvažniji, korak u njihovoj resocijalizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 270 idi na stranu