"Zojin zakon" i bruka poslanika

Zojin zakon je dobar i nema veze ni sa jednom partijom, a srpski poslanici su slepo poslušni strankama i glasaju samo kada se pritisne zvono, kaže Milisavljević

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

09:42

Default images

Srpsku javnost neprijatno je iznenadila odluka većine poslanika u Skupštini Srbije prethodne nedelje da ne glasaju za stavljanje ''Zojinog zakona” na dnevni red zasedanja.

Suština "Zojinog zakona" je pravo na dijagnozu. Lekari bi bili u obavezi da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi pošalje u laboratorije u inostranstvu, o trošku države. Država bi takođe plaćala lečenje van granica naše zemlje, kada se dijagnoza uspostavi.

Incirali su ga roditelji osmogodišnje Zoje Mirosavljević, koja je preminula od Batenove bolesti. Predlog da se ovaj zakon nađe pred poslanicima predao je predsednik Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije Dušan Milisavljević (DS), koji za Jutarnji dnevnik Radija B92 naglašava da ovo nije politički zakon.

“Zojin zakon je zakon koji dolazi iz porodice koja je izgubila dete, i to nema blage veze sa politikom. Mi smo krenuli da pišemo taj zakon, sa advokatima porodice Mirosavljević, zajedno sa pravnom službom Skupštine Srbije, zajedno sa lekarima koji tretiraju retke bolesti iz Kliničkog centra Srbije, iz Kliničkog centra Vojvodine, iz Kliničkog centra Niša, gde smo sve njihove sugestije, primedbe uvrstili u ovaj predlog zakona... Tako da, kada neko kaže da taj zakona nije dobar, on stvarno ne zna, i ulazi u nešto što nije njegova teritorija", kaže Milisavljević.

"Ovo je zakon koji bi regulisao prava deteta. Već sam treći mandat u Skupštini i ja bolji predlog nisam video, ja bih bio spreman, bilo ko da ga podnese, da ga podržim", rekao je on.

Na pitanje kako je moguće da poslanici, predstavnici naroda, nisu bili zainteresovani za ovaj zakon, koji predstavlja rešenje za pitanje od javnog značaja, Milisavljević kaže da “nažalost, kod nas poslanici glasaju samo kada se pritisne zvono".

"To je uvrežena praksa i tamo ljudi ne razmišljaju svojom glavom... Svako ko je dobronameran, a ja ne želim da verujem da u Skupštini Srbije ima nedobronamernih ljudi, reći će vam, kada pročita zakon, da je dobar... Ali, dok ga ne pročita i ne "čuje zvono" on neće glasati za to – e to je problem... To je problem što mi u Srbiji imamo poslanike koji su samo slepo poslušni svojoj stranci, što nemamo poslanike koji odgovaraju građanima Srbije, što sve što uradite odmah će vam svesti i prevesti na teren neke politike", kaže Milisavljević.

"Ja ne želim da budem na terenu politike, ovo je teren jednog dobrog građanskog zakona, jednog zakona koji bi tretirao i rešio probleme nekih klinaca koji boluju od retkih bolesti. Nema to veze niti sa jednom političkom strankom, niti sa politikom... Dajte, malo da budemo ljudi, da rešimo probleme te dece koja gube borbu sa teškim bolestima. Zato što, kao lekar vam govorim, nemoguće je lečiti bilo koga ako nemate dijagnozu", zaključio je Milisavljević.

Roditeljski portal "Bebac" pozvao je poslanike Skupštine Srbije, koji nisu glasali za stavljanje Zojinog zakona na dnevni red, "da vrate mandate".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: