CIA: Mnoge stvari smo uradili dobro

Vašington -- Direktor CIA Džon Brenan branio je agenciju od optužbi, iznetih u izveštaju Senata, da je koristila nehumane tehnike od kojih nisu imale bezbednosne koristi.

Izvor: Beta
Podeli

Na konferenciji za novinare, kakva je retka za CIA, Brenan je prvo nabrajao užase terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine i ukazivao na odlučnost Agencije da predupredi sličine pokušaje, kao i na to da su operativci CIA bili u prvim borbenim redovima, i da su prvi gubili glave, kad je počeo rat u Avganistanu.

Brenan je priznao da su protiv zarobljenika korišćene neodobrene, a u nekim slučajevima i "odvratne" metode, ali je takođe rekao da je CIA "mnoge stvari uradila ispravno" u vreme kad "nije bilo lakih odgovora".

Senat je ovih dana objavio izveštaj, pripreman pet godina, u kojem su javnosti predstavljene užasavajuće tehnike ispitivanja koje je koristila CIA nakon terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001.

Brenan, CIA i raniji rukovodioci te agencije sada pokušavaju da diskredituju ove naleze, plašeći se da ih oni mogu definisati kao mučitelje a ne kao patriote, i da ih mogu suočiti sa krivičnim gonjenjem širom sveta.

Izveštaj Senatskog obaveštajnog komiteta ne zahteva hitno gonjenje učinilaca i naredbodavaca, a ministarstvo pravde SAD nema interesa da ponovo otvara krivične postupke.

Međutim, opasnost po bivše ispitivače zarobljenika je postala jasna kada je specijalni istražitelj UN zatražio da se odgovorni za "sistematske zločine" izvedu pred lice pravde, i kada su organizacije za ljudska prava počele da vrše pritisak da se ključne ličnosti CIA i administracije Džordža Buša hapse čim izađu iz SAD.

CIA je sada u neudobnoj poziciji da javno sebe brani pri čemu joj je osnovna misija da zemlju brani u tajnosti.

strana 1 od 580 idi na stranu