Nema dokaza za špijuniranje Merkel?

Još nema dokaza da je NSA špijunirala razgovore kancelarke Merkel, saopšteno je iz nemačkog saveznog tužilaštva.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

14:54

Default images

Šef nemačkog saveznog tužilaštva saopštio je danas kako još uvek nema dokaza da je američka Nacionalna bezbednosna služba (NSA) prošle godine prisluškivala razgovore s mobilnog telefona kancelarke Angele Merkel, ali da se istraga o tome nastavlja.

Harald Range je na tradicionalnog konferenciji za novinare, koja se organizuje krajem svake godine, istakao da je istraga o ovom slučaju suočena sa brojnim poteškoćama, prenosi AP.

Nemačka, između ostalog, ne raspolaže originalnim nalogom NSA da se nadziru Merkelini razgovori, a list Špigel, koji je objavio informaciju o prisluškivanju, pozvao se na zakonsko pravo da se ne odazove zahtevu za obezbeđivanje originala ili odgovaranje na pitanja o njemu.

Sama NSA odbija da komentariše ovaj slučaj, dok Edvard Snouden, od koga je informacija potekla, nije odgovorio na zahtev da da pisanu izjavu o tome.

Range ističe kako istraga o drugom slučaju moguće špijunaže za račun SAD bolje napreduje. Radi se o nemačkom obaveštajnom agentu osumnjičenom za dostavljanje oko 200 poverljivih dokumenata Centralnoj obaveštajnoj agenciji SAD (CIA) i za nuđenje špijunskih usluga Rusiji.

Range je izneo očekivanje da će ova istraga biti okončana već u prvim mesecima 2015, što bi moglo da dovede do prve nemačke optužnice za špijuniranje za račun SAD posle Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: