"Autor" mučenja: Istina je između

Vašington, London -- Doktor Džim Mičel, jedan od kreatora brutalnih metoda mučenja koje je CIA primenjivala u ratu protiv terora, smatra da je izveštaj Senata pun "koještarija".

Izvor: B92
Podeli

Jedan od dvojice psihologa koji su za svoj rad i savete obaveštajcima dobili vrtoglavih 81 milion dolara, rekao je za britanski "Independent" da je izveštaj o kontroverznim metodama CIA neobjektivan i napisan kako bi šokirao javnost.

Kako piše list, Mičel i njegov kolega Brus Džesen su zajedno radili na specijalnim treninzima američkih specijalnih jedinica i obučavali ih kako da izdrže "tehnike ispitivanja ukoliko budu zarobljeni".

Program pod nazivom Sere (skraćenica reči Preživljavanje, izbegavanje, otpor i bekstvo) i dalje traje, a Mičel I Džesen su pod pseudonimima Grejson Svigert i Hamond Danbar angažovani da svoja saznanja primene u obrnutom slučaju i da nađu načine kako da slome one koje američki obaveštajci ispituju.

U razgovoru za list Mičel je priznao da je učestvovao u "nekim poverljivim programima", ali je istakao da je izveštaj Senata potpuno neobjektivan.

"To je gomila koještarija. Imali su jasnu nameru, demokrate iz Senata su imali krajnje namere i to je jasno svakom Amerikancu koji pročita izveštaj. Jasno je da je načinjen selektivno kako bi izazvao bes u čitaocu. Korišćenje prideva, glagola, način na koji su sastavljene rečenice, način na koji su pasusi povezivani, sve to je napisano ili namerno, mora da je napisano namerno, kako bi stvorilo bes u javnosti", rekao je Mičel.

On je rekao da se prava istina nalazi "negde između".

"Ako hoćete da znate istinu, a to govorim ja kao konzument, ne kao neka karikatura. kakvom me vide u javnosti, istina se nalazi negde između svih tih izveštaja", rekao je Mičel. Pročitajte još: Mračni deo istorije SAD - kako je mučila CIA

strana 1 od 580 idi na stranu