Gluposti u izveštaju o metodama CIA

Nekadašnji potpredsednik SAD Dik Čejni je rekao da je izveštaj o torturama koje je sprovodila CIA prema osumnjičenima tokom saslušanja "prepun gluposti".

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.12.2014.

09:28

Default images

Bivši potpredsednik SAD Dik Čejni izjavio je da je izveštaj američkog Senata o tome da je Centralna obaveštajna agencija (CIA) primenjivala surove tehnike saslušavanja pritvorenika zbog navodnog terorizma "prepun gluposti".

"Mislim da je izveštaj za žaljenje... izveštaj je, izvinjavam se, prepun gluposti", rekao je za Foks njuz Čejni.

Čejni je bio potpredsednik u vreme mandata Džordža Buša mlađeg, od 2001. do 2009, kada je CIA sprovodila takvu praksu u ispitivanju osumnjičenih terorista.

Prema njegovim rečima, prilikom izrade izveštaja nisu ispitani "ključni ljudi" koji su imali veze sa ovim programom.

On se upitao šta je moglo da se uradi sa organizatorom septembarskih napada u SAD 2001. Halidom Šeikom Mohamedom. "Da li je trebalo da ga poljubimo u obraz i da ga pitamo: Da li, molim Vas, možete da nam kažete šta znate? Naravno da nije trebalo", rekao je Čejni.

Prema njegovima rečima, učinjeno je tačno ono što je trebalo da bi se uhvatili oni koji su pripremali napade i da bi se sprečili novi.

"Ispunili smo te dve misije", rekao je Čejni.

U izvodu iz šireg izveštaja Senata koji je još pod oznakom tajnosti navodi se da je CIA sprovodila "brutalna" ispitivanja osumnjičenih navodnih saradnika Al Kaide posle terorističkih napada 11. septembra u SAD i da je obmanjivala druge zvaničnike o tome šta je radila.

U izveštaju se navodi da podaci koje je CIA na ovaj način sakupila nisu ni doveli do informacija koje su sprečile bilo kakve pretnje.

Pored metode polivanja vodom koja izaziva osećanje gušenja, poznate kao "waterboarding", metode koje su koristile SAD uključivale su udaranje zatvorenika o zid, držanje zatvorenika izolovane u dužem periodu i pretnje smrću.

CIA je svoje akcije u godinama posle napada 11. septembra branila rekavši da su njima spaseni životi.

O tome kakva su mučenja primenjivali agenti CIA, a koja su opisana u izveštaju, pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: