"Poljska još 2003. upozorila SAD"

Poljska je 2003. godine vršila pritisak na SAD da okončaju brutalne postupke CIA prema osumnjičenima za terorizam u tajnom zatvoru na teritoriji Poljske.

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2014.

22:25

Default images

"Rekao sam tadašnjem predsedniku SAD Džordžu Bušu da ta saradnja mora da se okonča, i okončana je", rekao je bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski.

Bivši šef države oglasio se pošto je američki Senat juče objavio izveštaj u kojem je naveo da je CIA koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, preneo je AFP.

Kvašnjevski, predsednik Poljske od 1995. do 2005. godine, rekao je da je Buš, u razgovoru s njim, tvrdio da metode CIA obezbeđuju važne informacije za bezbednost SAD.

"Amerikanci su vršili aktivnosti u takvoj tajnosti da nas je to zabrinulo. Poljske vlasti su reagovale kako bi okončale te aktivnosti i one su prestale pod pritiskom Poljske", rekao je Kvašnjevski.

To je prvi put da je neki visoki poljski zvaničnik iz tog doba javno priznao da je Varšava dozvoljavala Amerikancima da na teritoriji Poljske imaju tajne objekte.

Kvašnjevski je rekao da je pristao na "pojačanu obaveštajnu saradnju" sa SAD, ali je naglasio da nije znao za mučenja zatvorenika u tajnim objektima CIA.

U izveštaju Senata je navedeno da je Poljska pre 11 godina pretila da će povući dozvolu za prebacivanje osumnjičenih za terorizam u američke tajne zatvore na njenoj teritoriji, ali da je postala "fleksibilnija" pošto je primila znatnu sumu novca od CIA.

Evropski sud za ljudska prava kritikovao je Poljsku u julu zbog saučesništva u mučenju, na njenoj teritoriji, Palestinaca i Saudijaca, koji su kasnije prebačeni u ozloglašeni zatvor Gvantanamo na Kubi.

Raniji medijski izveštaji ukazuju na to da je američkih tajnih zatvora bilo i u Avganistanu, Litvaniji, Rumuniji i Tajlandu.

Poljsko tužilaštvo je 2008. godine otvorilo istragu o navodima o tajnim zatvorima CIA, a juče je najavilo da će tražiti pristup izveštaju Senata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: