"Zvaničnike i agente CIA na sud"

Svim američkim zvaničnicima i agentima CIA koji su odobrili i sproveli torturu, mora se suditi, rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.12.2014.

19:29

Default images

On je istakao da je po međunarodnom pravu "kristalno je jasno" da SAD, koje su 1994. godine ratifikovale Konvenciju o zabrani torture, sada imaju obavezu da obezbede da prekršitelji budu pozvani na odgovornost.

"U svim zemljama, ako neko počini ubistvo, sudi mu se i završi u zatvoru. Ako siluje ili pljačka, sudi mu se i završi u zatvoru. Ako neko naredi, omogući ili počini torturu - što je priznato kao ozbiljan međunarodni zločin - ne može mu se jednostavno omogućiti nekažnjivost zbog političke podobnosti", rekao je on.

Rojters, takođe, prenosi Al Huseinovu izjavu da, kada se radi o slučajevima torture, ne bi trebalo da bude nekažnjenosti niti zastarevanja.

Konvencija o torturi zabranjuje takav tretman i ne dozvoljava nikakve izuzetke, čak ni u slučaju rata, istakao je Al Husein u saopštenju koje je objavio povodom Dana ljudskih prava.

"Konvencija nikoga ne zaobilazi - ni mučitelje, ni političare, niti zvaničnike koji definišu politiku ili izdaju naređenja", istakao je on.

Prema njegovim rečima, činjenica da zemlja kao što su SAD tako jasno potvrdi da je nedavno primenjivala mučenje, predstavlja snažan podsetnik da treba učiniti "mnogo, mnogo više da bismo ga svuda eliminisali".

"To je bila istina i u najboljim vremenima, a posebno u periodu rasta međunarodnog terorizma, kada se pojavila tendencija da se sklizne u tu praksu, opisanu ublažnim izrazima, čak i u zemljama gde je ona jasno stavljena van zakona", dodao je Al Hušein.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: