Senat: CIA brutalna i neefikasna

Vašington -- Metode ispitivanja koje je CIA koristila u slučaju osumnjičenih za terorizam bile su mnogo brutalnije nego što je ta agencija priznala, navodi američki Senat.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Centralna obaveštajna agencija je 2001. koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija, navodi se u izveštaju američkog Senata, koji je danas objavljen.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti i time ih je dovela u zabludu, navedeno je u izveštaju.

Izveštaj je objavljen nakon petogodišnje istrage koju je vodio Odbor za obaveštajne aktivnosti Senata.

Objavljeno je pet stotina stranica dokumenata, koji predstavljaju zaključke pune istrage na 6.700 stranica, koja još nosi oznaku tajnosti, naveo je AP.

"Pod bilo kojim uobičajenim značenjem termina, pritvorenici CIA su mučeni", rekla je senatorka Dajan Fajnstajn, demokrata i predsednica Komiteta.

Izveštaj sadrži grafičke prikaze tehnika koje je CIA koristila u godinama posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, preneo je AFP.

"Tehnike CIA oštetile ugled Amerike"

U prvom reagovanju po objavljivanju tog izveštaja, predsednik SAD Barak Obama osudio je ovakvo postupanje, rekavši da su metodi koje je koristila CIA "u suprotnosti" sa vrednostima te zemlje.

"Te tehnike su snažno oštetile ugled Amerike u svetu", naveo je Obama u saopštenju, obećavajući da će učiniti sve da takve metode više nikada ne budu primenjene.

"Nijedna nacija nije savršena, ali jedna od snaga Amerike jeste naša spremnost da se otvoreno suočimo sa sopstvenom prošlošću", kazao je on.

Tehnike ispitivanja su uključivale uskraćivanje sna, šamaranje i udaranje zatvorenika o zidove, njihovo zatvaranje u male kutije, držanje zatvorenika u izolaciji duže vremena i pretnje smrću.

Tri zatvorenika podvrgnuti su "voterbordingu", kontroverznoj metodi simuliranog davljenja, a najmanje jednom od njih upućene su pretnje seksualne prirode.

Ove "unapređene metode ispitivanja", nisu međutim proizvele rezultate koji su zaista značajni, navodi se u zaključku izveštaja, koji se poziva na telegrame, i-mejlove i transkripte razgovora CIA.

Izveštaj, koji se pojavio nakon višemesečnih pregovora sa američkom administracijom o tome šta treba da bude cenzurisano, objavljen je u jeku bojazni od mogućeg talasa antiameričkog raspoloženja, a ambasade SAD i vojni objekti širom sveta preduzimaju vanredne mere.

Ministar odbrane SAD u ostavci Čak Hejgel izjavio je danas u Bagdadu, uoči objavljivanja izveštaja, da je naložio istaknutim vojnim komandantima širom sveta "da budu u stanju visokog opreza", dodajući da za sada nema informacija o nijednoj konkretnoj pretnji.

Bivši predstavnici CIA osporili su nalaze izveštaja, kao i republikanci u Senatu, koji su optužili demokrate za netačnosti, aljkavu analizu i biranje dokaza kako bi se stiglo da unapred određenog zaključka.

"Program je vodio hapšenju lidera Al Kaide i sklonio ih je sa bojnog polja", rekao je bivši direktor CIA Džordž Tanet i dodao da je njime spaseno "na hiljade američkih života".

Istražitelji Komiteta Senata, nakon pregleda šest miliona dokumenata, saopštili su, međutim, da nisu mogli da nađu nijedan primer obaveštajnog podatka, dobijenog tehnikama prinude, kojim bi se spasao nečiji život.

Bivši predsednik Džordž Buš mlađi odobrio je program 2002. godine, ali ga CIA nije obaveštavala o detaljima do 2006.

Operativac Al Kaide Abu Zubajdah, uhapšen u Pakistanu, držan je u izolaciji 47 dana, u tajnom zatvoru na Tajlandu, i podvrgnut nizu tehnika torture, od čega je pretrpeo mentalne probleme.

Nad Halidom Šeikom Mohamedom, koji se smatra jednim od organizatora napada 11. septembra, 183 puta je primenjena tehnika simuliranog davljenja.

Drugom operativcu Al Kaide Abdelu Rahmanu al Naširiju, osumnjičenom za organizaciju bombaškog napada na američki vojni brod "Kol", tokom ispitivanja prećeno je uključenom električnom bušilicom.

Komitet američkog Senata proveo je četiri godine istražujući simulirano davljenje i druge kontroverzne metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vreme administracije bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg.

Izveštaj je u aprilu bio gotov za objavljivanje, ali to nije učinjeno, uglavnom zbog prigovora CIA.

strana 1 od 580 idi na stranu