EU:Turci,ne podrivajte sankcije RUS

Evropska unija će pozvati Tursku da ne podriva sankcije uvedene Rusiji i zatražiti bližu saradnju te države u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.12.2014.

13:25

Default images

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, komesar za proširenje Johanes Han i komesar za humanitarnu pomoć Hristos Stilijanides otputovaće sutra u dvodnevnu posetu Turskoj, prvu posetu jedne visoke evropske delegacije Turskoj za više godina, usmerenu da pruži novi podsticaj često zategnutim odnosima Turske i EU.

Poseta pada samo nedelju dana posle posete ruskog predsednika Vladimira Putina Turskoj, tokom koje je Moskva objavila da prekida projekat gasovoda Južni tok i imenovala Tursku kao poželjnog partnera sa alternativni gasovod, preneo je Rojters.

Turska se nije pridružila sankcijama Zapada uvedenim Rusiji zbog ukrajinske krize.

Zvaničnici EU nastavljaju sa pritiscima na Tursku da se pridruži sankcijama ili da bar ne koristi situaciju izvozom zabranjenih proizvoda u Rusiju, rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Predstavnici EU, takođe, žele da razgovaraju o potrebi bliže saradnje sa Turskom u borbi protiv IS i drugih ekstremističkih grupa, nastojanjima da im se ukine finansiranje i zaustavi priliv stranih boraca.

Na hiljade Evropljana je otišlo da se bori u Siriji, na strani IS ili drugi grupa, a Turska je ključna tranzitna tačka.

Turski zvaničnici smatraju da vlade članica EU treba da urade više kako bi zaustavile strane borce da putuju u ovaj region.

Evropska unija želi da Turska pomogne u identifikaciji stranih boraca i da upozori ukoliko postoje rizici po aviobezbednost, rekao je neimenovani zvaničnik.

Tokom posete, predstavnici EU, sastaće se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom i obići jedan izbeglički kamp.

Oni će, takođe, najaviti povećanje pomoći EU Turskoj kako bi toj državi pomogli sa prilivom izbeglica iz Sirije i Iraka.

"Poseta...je snažna indikacija strateškog značaja veze Turske i EU i naše želje da ubrzamo proširenje", rekla je Mogerini u saopštenju.

Turska pd 2005. pregovara o pristupanju EU, ali političke prepreke, posebno oko podeljenog ostrva Kipar, kao i otpor nekih evropskih država prema članstvu Turske, zaustavile su napredak i odnosi su često bili zategnuti.

Rukovodstvo EU se, međutim, nada da će novi predsednik i premijer u Turskoj i nova Evropska komisija u Briselu napraviti novi početak koji će utrti put regularnim razgovorima na visokom nivou, na kojima će biti reči o zajedničkim strateškim interesima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: