HR: Zadovoljni potezom oko Šešelja

Hrvatski predsednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović izrazili su zadovoljstvo zbog zahteva haškog Tužilaštva da sud razmotri odluku o puštanju Šešelja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.12.2014.

17:06

Default images

Josipović je za Hrvatski radio kazao da se na Šešeljevu retoriku nakon njegovog dolaska u Beograd reagovalo u Hrvatskoj, da je i sam u pismu predsedniku Haškog suda i hrvatskoj javnosti upozorio da odluka o njegovom puštanju nije garantovala da neće uznemiravati žrtve, te da neće zazivati retoriku koja je i inspirisala ratne zločine.

"Dobro je da i Tužilaštvo sada ima probuđenu savest i da je reagovalo", rekao je hrvatski predsednik i dodao da je to i poruka onima koji bi i dalje koristili takvu retoriku, a i vlastima u Srbiji da reaguju na slične provokacije.

Na poruke srpskih radikala da se njihov lider neće dobrovoljno vratiti u haški pritvor, Josipović je napomenuo da je takav zahtev međunarodnog prava jednako vredi za sve države na svetu, piše agencija Hina.

On je komentarisao i činjenice da je premijer Zoran Milanović otkazao posetu Beogradu, rečima da "izgleda, u Beogradu nisu razumeli koja je potencijalna opasnost od duha iz boce koji se javlja".

Hrvatski predsednik je zaključio da je, bez sumnje, primarni krivac za celu situaciju Haški sud, ali smatra da, kada je već došlo do huškačke retorike, tada je i Srbija trebala da napravi, kako je rekao, jednu distancu i, na kraju krajeva, da pita ima li mesta primeni nekih zakonskih odredbi koje se odnose na huškanje.

Dobro je da je premijer Milanović otkazao posetu, poslao je time i dodatnu poruku, ali sam siguran da u jednom kontinuitetu politika dobrosusedstva treba i hoće da pobedi, naglasio je Josipović.

Istakao je i da Hrvatska, u odnosu na srpski pregovarački proces o članstvu u EU, treba da zauzme principijelan stav, kako su i ostale zemlje članice zauzele prema Hrvatskoj kao kandidatu, stav o vladavini prava.

I hrvatski premijer Zoran Milanović zadovoljan je zbog poteza haškog Tužilaštva i očekuje da srpske vlasti poštuju svoje obaveze i vrate Šešelja u pritvor.

On je naveo da je "njegova želja sve vreme bila da se Beograd jednostavno distancira od govora mržnje, koji je Šešelj neprekidno širio od kada je pušten na privremenu slobodu".

"Nije bilo potrebno ovo pokazivanje nepostojećih mišića", rekao je Milanović u izjavi novinarima, tokom posete BiH.

Hrvatski premijer je kazao i da ograđivanje srpskih vlasti od Šešeljeve retorike nije tražio iz niskih pobuda.

"Samo sam hteo da se ljudi tamo opredele i da kažu da je ono što taj čovek govori zlo, ništa više od toga...Poznato je svakome koliko se ja lično i moja vlada zalažemo za poštovanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a pre svega najveće, a to je srpska, pa onda očekujem bar malo korektnosti i ljudskosti iz Beograda, ali, možda previše očekujem", rekao je Milanović.

Tužilaštvo Tribunala je u podnesku navelo da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji "potkopao osnove" odluke o privremenom puštanju na slobodu koju je, na sopstvenu inicijativu, iz humanitarnih razloga, donelo raspravno veće, zbog njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Tužilaštvo traži i zakazivanje hitne rasprave o Šešeljevom zdravstvenom stanju i uslovima pod kojima bi eventualno ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

Milanović je zbog "slučaja Šešelj" otkazao dolazak u Beograd, na samit 16 lidera, koji će biti održan 16. decembra.

Kosor: Slučaj Šešelj dokaz da je EU dobra za Hrvatsku

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je večeras da se na slučaju haškog optuženika Vojislava Šešelja vidi da je dobro što je Hrvatska ušla u Evropsku
uniju.

"Kao ravnopravna zemlja evropskih država i naroda utičemo na odluke, pa će tako i na evropskom putu Srbije instistirati na vladavini prava u toj zemlji", izjavila je Kosor za Hrvatsku telelviziju povodom zahteva haškog tužilaštva da sud razmotri odluku o puštanju na privremenu slobodu haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Ona je dodala da je Hrvatska očekivala takvu oduku tužilaštva, ali i da je nejasno zašto se oni nisu ranije žalili na odluku suda da Šešelja pusti na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: