Krivična prijava zbog letaka mržnje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti podnela je krivičnu prijavu zbog letaka sa otvorenim govorom mržnje prema Romima, koje potpisuje "Srbska akcija".

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2014.

12:03

Default images

Krivične prijave podnete su protiv lica koja su kreirala i lica koji distribuiraju i građanima širom Srbije u poštanske sandučiće ubacuju letke, koji sadrže otvoreni govor mržnje prema romskoj nacionalnoj manjini i pozivaju na nasilje i linč.

"Izneti stavovi prema kojima treba sprečiti, kako se navodi, „širenje divljih ciganskih naselja" koja predstavljaju „nehumano okruženje" i koji svojim doseljavanjem donose „nesnosan smrad, svađe, tuče, porast kriminala", predstavljaju ne samo povredu ljudskog dostojanstva, već i težak oblik rasne diskriminacije, što je zakonom zabranjeno", saopšteno je iz Kancelarije poverenice Nevene Petrušić.

Poverenica traži hitnu i odlučnu reakciju nadležnih organa, i očekuje da će javnosti biti upućena jasna i nedvosmislena poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati.

"Država je dužna da zaštiti slobodu i bezbednost svakog njenog građanina i spreči pretnje, nasilje i mržnju prema nacionalnim ili bilo kojim drugim manjinama", zaključuje poverenica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: