Papa:Želim susret s Kirilom, ali...

Vatikan -- Papa Franja je izjavio da želi da se sretne sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, ali, kako je rekao, sumnja da će do toga i doći.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tokom putovanja avionom na povratku iz trodnevne posete Turskoj, papa Franja je rekao kako je spreman da ide bilo kuda i bilo kad kako bi se susreo sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, ali je takođe izneo sumnju da će ikad doći dan kada će se katolički i pravoslavni teolozi složiti da okončaju hiljadugodišnji razdor.

Tokom svog boravka u Turskoj papa je, inače, učinio izuzetan gest poklonivši se pred Vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, duhovnim liderom svih pravoslavnih hrišćana, kako bi dobio njegov blagoslov, prenosi AP.

Papa Franja je u Turskoj uveravao predstavnike tamošnje pravoslavne zajednice kako katolička crkva ne bi terala pravoslavce da se na putu ka jedinstvu odreknu svog nasleđa i tradicije.

Upitan o izgledima za susret sa ruskim patrijarhom Kirilom, papa Franja je istakao kako i jedan i drugi žele da se sretnu.

Papa je, inače, tokom svog današnjeg obraćanja novinarima povodom pitanja o Islamskoj državi (ID) i drugim grupama džihadista, apelovao na vođe muslimana - političke, religiozne i akademske - da "jasno" osude terorizam koji se sprovodi u ime islama, nanoseći mu samo štetu, prenosi AFP.

Papa je ukazao da se, u svetlu onoga što se dešava ne samo u Iraku i Siriji nego i u afričkim zemljama, javlja opasnost da se svi muslimani vide u istom svetlu. Poglavar Svete stolice je osudio one koji kažu "svi muslimani su teroristi", jer se, kako je istakao, to ne može reći isto kao što se ne može reći ni da su "svi hrišćani fundamentalisti".

Papa je osudio sadašnji talas "kristijanofobije" na Bliskom istoku, optužujući radikalne islamiste za "lov na hrišćane".

On je osudio i neke zvaničnike bliskoistočnih država "koji kao da ne žele da ijedan hrišćanih preostane u njihovoj zemlji". Papa nije naveo na koje se zemlje odnosi ta njegova primedba.

strana 1 od 597 idi na stranu