"Jedinstvo katolika i pravoslavaca"

Istanbul -- Poglavar Rimokatoličke crkve Franja apelovao je na jedinstvo katoličke i pravoslavne crkve i dodao da taj istorijski korak traže žrtve ratova i mladi.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Jedino što tražimo katolička crkva i ja, to je zajednica s pravoslavnim crkvama", rekao je papa u prisustvu patrijarha Vartolomeja, s kojim je prethodno održao zajedničku liturgiju u Istanbulu.

Franja je posle toga od Vartolomeja zatražio blagoslov za sebe i katoličku crkvu.

To je, kako navodi agencija Asošiejted pres, izraz popuštanja i izražavanja poštovanja prema pravoslavnoj crkvi, što je deo papinih nastojanja da okonča raskol dve crkve, koji traje od 1054. godine.

Papa Franja i Vartolomej su takođe pozvali na okončanje progona hrišćana u Siriji i Iraku i pozvali na dijalog s muslimanima, čime je, kako ocenjuje AP, trodnevna poseta pape Turskoj zaokružena izrazom jedinstva.

Franja i Vartolomej su u zajedničkom saopštenju pozvali lidere regiona da povečaju pomoć žrtvama ekstremističke grupe Islamska država, a posebno da dozvole hrišćanima, koji su u toj oblasti prisutni 2.000 godina, da ostanu na svojoj rodnoj zemlji.

"Užasna situacija hrišćana i svih koji pate na Bliskom istoku traži od nas ne samo da se stalno molimo već i da odgovorimo na pravi način u ime međunarodne zajednice", naveli su u saopštenju Franja i Vartolomej.

Papa Franja i patrijarh Vartolomej prvi pozvali su u zajedničkoj deklaraciji na mir u Ukrajini, a sve strane u konfliktu na nastavak dijaloga zasnovanog na medjunarodnom pravu.

U zajedničkoj deklaraciji poglavari dve crkve su poručili da se mole za mir u Ukrajini i pozvali "sve strane da nastave put dijaloga i poštovanja mešunarodnog prava kako bi se okončao konflikt i omogućilo svim Ukrajincima da žive u harmoniji", preneo je AP.

Franja, koji predstavlja Katoličku crkvu sa 1,2 milijarde vernika, i Vartolomej, duhovni vođa 300 miliona pravoslavaca na svetu, pozvali su na "konstruktivan dijalog" sa islamom "zasnovan na međusobnom poštovanju i prijateljstvu".

"Inspirisani zajedničkim vrednostima i osnaženi iskrenim bratskim osećanjima, muslimani i hrišćani su pozvani da sarađuju u ime pravde, mira i poštovanja dostojanstva i prava svake osobe, posebno u onim regionima gde su svojevremeno živeli vekovima u mirnoj koegzistenciji a sada tragično zajednički trpe užase rata", rekli su poglavari dve crkve.

Papini sastanci s turskim zvaničnicima su, prema ocenama analitičara, više bili razgovor gluvih. Na sastanku s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, svako je održao svoj govor, ali prave razmene nije bilo, navodi agencija Frans pres.

Papa Franja danas završava trodnevnu posetu Turskoj, prvu otkako je došao na mesto poglavara katoličke crkve.

On je četvrti papa koji je posetio Tursku, nakon Benedikta 2006, Jovana Pavla 1979 i Pavla šestog 1967.

strana 1 od 597 idi na stranu