Cvijanović mandatarka Vlade RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci da je Željka Cvijanović mandatar za sastav Vlade RS.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 30.11.2014.

12:43

Default images

"Nakon obavljenih konsultacija Željku Cvijanovic predlažem za mandatara", rekao je Dodik, a prenela Radio televizija Republike srpske.

Mandatar ima 40 dana da obavi konsultacije, a zatim parlamentu predloži sastav nove vlade i njen program rada.

Mandatar za sastav Vlade RS, Željka Cvijanovih je u svom prvom obraćanju izjavila da je ovo za nju predstavlja veliku odgovornost i čast.

"Nova vlada će raditi na jačanju Srpske u politickom i ekonomskom smislu i biti na raspolaganju građanima i ostalim partnerima", naglasila je ona i dodala da će nova Vlada biti formirana u najskorije vreme.

Cvijanovićeva je proteklu godinu i po obavljala funkciju premijera Srpske, a pre toga je bila ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. U SNSD obavlja funkciju međunarodnog sekretara, preneo je RTRS.

"Loša vest za RS"

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da je imenovanje Željke Cvijanović za mandatarku za sastav nove Vlade "loša vest" za Republiku Srpsku.

"Vest da je Željka Cvijanović mandatar za sastav nove vlade loša je vest za Republiku Srpsku. To je direktan kontinuitet politike koja vodi Republiku Srpsku u sve dublje siromaštvo", navodi se u Bosićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Lider najjače opozicione stranke u RS smatra da kandidovanjem Cvijanovićeve za mandatara, predsednik RS Milorad Dodik "pokušava da obezbedi bezrezervnu lojalnost svojoj politici, čiji je glavni zadatak zaštita onih koji su odgovorni za milionske pljačke RS i enormno bogaćenje malog broja ljudi".

"Zaštita odgovornih za pljačku fabrike glinice 'Birač', ubacivanje budžetskog novca u banke i isisavanje novca iz njih u privatne džepove, uništavanje javnih preduzeća i mnoge druge pljačke narodnog novca treba da ostanu nekažnjene", upozorio je Bosić.

Konstatujući da je u RS korupcija prisutna "u samoj osnovi dosadašnje vlasti, na čijem su čelu bili Dodik i Cvijanovićeva", on je ocenio da to potvrduje i "način na koji pokušavaju da ostanu na vlasti kupovinom poslaničkih mandata".

"Odgovornost za dalje urušavanje RS prvenstveno će snositi stranke i poslanici koji podrže Željku Cvijanović u Narodnoj Skupštini RS, a vlada na čijem je čelu korumpirani predsednik, izabrana glasovima korumpiranih poslanika neće imati nikakav legitimitet", naglasio je Bosić.

Predsednik RS Milorad Dodik imenovao je danas Željku Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i aktuelnu premijerku RS za mandatarku za sastav nove Vlade RS.

Odgovarajući na pitanje da li afera "kupovine poslanika" baca mrlju na imenovanje mandatara i izbor nove entitetske vlade, predsednik RS je rekao da je ta afera "izmišljena".

On tvrdi da nije bilo "kupovine" poslanika, ističući da osim uobičajenih političkih dogovora s nezavisnim poslanicima nije bilo drugih aranžmana, posebno ne novčanih.

U medijima je ranije objavljen audio snimak na kojem premijerka Željka Cvijanović u društvu nekoliko osoba navodno govori o "kupovini" dvojice poslanika, ako vladajuću koaliciju izdaju poslanici Napredne Srpske Adama Šukala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: