Ko krade šljunak iz Drine?

Desetine miliona evra vrednosti rečnog šljunka su pokradene naočigled državnih organa i opštine u Loznici, tvrde poljoprivrednici.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2014.

16:30

Default images

Oni su zabrinuti za svoja sela pored Drine pošto je reka zbog novih veštačkih jezera počela da menja tok.

U Ministarstvu energetike i rudarstva tvrde da oni nikome nisu dali dozvolu za eksploataciju šljunka.

Pre par godina, ovde su se nalazile plodne oranice – a sada su tu veštačka jezera.

Princip po kome radi ekploatacija šljunka u Loznici je dobro poznata. Lokalni biznismen i političar otkupi oranice od prvog poljoprivrednika koji pristane da mu proda – zatim skine sloj plodne zemlje i odbaci je kao đubre. Pošto se šljunak nalazi na metar do sedam metara dubine, bagerima iskopa ceo jedan sloj tla i – i sve ostavi upravo ovako.

Da zlo bude gore, rupe koje su i do sedam metara duboke funkcionišu kao drenaža – sva voda sa okolnih njiva se sliva tu i ništa, pogotovu na susednjim parcelama ne može da uspeva. Zbog toga svi okolo moraju da prodaju svoju zemlju.

"Svi moraju da prodaju svoju zemlju jer od toga nema ništa kada se jednom iskopa", kaže poljoprivrednik Slobodan Đorđević.

"Oni su ukazivali na problem, ali se ništa nije dogodilo, sada reka plavi selo redovno", dodaje poljoprivrednik Milorad Despotović.

Paradoks je da država danas plaća za štetu koje su Lipničkom Šoru nanenele poplave – a poplave su nastale zbog toga što je od države ukraden mineralni resurs.

Po zakonu zabranjeno je uništavanje plodnog zemljšta, a sve ispod površinskog sloja je vlasništvo Republike Srbije.

Iz ministarstva energetike tvrde da se radi o bezobzirnoj krađi, ali da oni nisu reagovali pošto im to niko nije prijavio.

"To je krađa, a nisu reagovali jer im nije prijavljeno", kaže Siniša Tanacković, pomoćnik ministra energetike

Poljoprivrednici tvrde da su vodoprivrednom inspektoru prijavili šta se dešava ali da je inspektor samo naložio da citiramo „prijavljeno lice samo razmontri posledice svojih postupaka“.

Seljaci tvrde da su pod stalnim pritiskom da prodaju zemlju – ali deo njih obećava da to nikad neće uraditi.

Rade Ostojić, poljoprivrednik, poručuje svima da nikad neće prodati zemlju jer su tu igrao kao dete.

Pretpostavlja se da je šljunak izvađen sa oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je sada trajno uništeno. Sirmašna republika Srbija je pri tome izgubila desetine milione evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: