SDS: Južni tok koči Mihajlovićeva

Socijaldemokratska stranka je ocenila da izjava ministarke Mihajlović o štetnosti potpisivanja energetskog sporazuma predstavlja odraz njene lične frustracije.

Izvor: Beta

Nedelja, 30.11.2014.

22:35

Default images

Kako su ocenili iz SDS-a, izjava Mihajlovićeve predstavlja takođe i visok nivo neslaganja unutar vlade o prioritetima spoljne i ekonomske politike Srbije.

"Ekonomski i spoljnopolitički neodgovornu izjavu bivše ministarke energetike vidimo isključivo kao izraz njene lične frustracije lošim rezultatima svog rada u tom ministarstvu, zbog čega je i pretpostavljamo, bila smenjena sa tog mesta", navodi SDS.

SDS ocenjuje da je izgradnja Južnog toka zaustavljena zbog nesposobnosti ministarke Mihajlović, a kada bude završena donosiće Srbiji milione evra prihoda od tranzita gasa i stabilnu isporuku ovog energenta.

Ministarka Mihajlović je svojom nesposobnošću i nerazumevanjem energetske politike ugrozila energetsku bezbednost Srbije i otvaranje još jednog mogućeg kanala za dotok gasa za Srbiju, navode.

Dok sa jedne strane vlada poziva srpske kompanije da iskoriste dobre odnose sa Rusijom i povećaju svoj izvoz na rusko tržište, pojedini članovi vlade kritikuju dobre primere ekonomske saradnje sa Rusijom, kažu iz SDS.

Socijaldemokratska stranka ukazuje da su privatizacija NIS-a i investicije Gasproma dovele do toga da NIS postane drugi najveći izvoznik u Srbiji.

"Zajedno sa Fiatom ta investicija je dovela do privrednog rasta od čak 2,6 odsto u 2013. godini. Dakle, privredni rast prošle godine rezultat je rada prethodne vlasti koji sadašnja kritikuje, dok se Srbiji u ovoj i narednoj godini predviđa privredni pad kao rezultat neodgovorne ekonomske politike vlade", navodi SDS.

SDS podseća i da je u vreme potpisivanja tog sporazuma rudna renta u Srbiji bila tri odsto a Srbija je tada bila odgovorna država sa stabilnim poslovnim ambijentom i garantovala investitoru poresku i drugu sigurnost.

SDS navodi da je odluku o zadržavanju rudne rente od tri odsto donela vlada Ivice Dačića, nakon što je promenjen Zakon o rudarstvu kojim je rudna renta povećana na sedam odsto.

Za tu odluku je, kako SDS ukazuje glasala i tadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović, što se lako može utvrditi uvidom u stenogram sa sednice vlade.

"Smatramo da je energetski sporazum potpisan pod najboljim mogućim uslovima u tadašnjim okolnostima i da je taj sporazum spasio NIS, koji bi se u suprotnom ugasio a veliki broj ljudi ostao bez radnih mesta", navodi se u saopštenju.

Prema SDS o uspehu tog sporazuma može da se govori tek kada vlada bude umela da ga sprovede do kraja i iskoristi njegov puni potencijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: